Óriási vízerőművel csúfítanának el egy világörökségi helyszínt

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember. Tanzánia kormánya például a napokban zárta le fakitermelési pályázatát, amely engedélyezi az UNESCO Világörökség védett Selous Vadrezervátum 2,6 millió fájának kivágását.

A Science tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint látszólag a környezetvédelem sikertörténete a természeti örökség globális védelmezése, a védett területek kialakítása. Ugyanis 1992 óta a világ természetvédelmi területeinek nagysága megduplázódott, napjainkban a Föld szárazföldi térségének 15 százaléka, óceánjainak 8 százaléka tartozik védett körbe. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy ezeknek a területeknek jó része csak papíron élvez védettséget, továbbra is útépítések, energetikai beruházások, bányászat, fakitermelés és városépítés rombolja őket. A kutatók felmérése szerint

Jó példa erre Tanzánia, ahol az 1982 óta UNESCO világörökség védett Selous Vadvédelmi körzetben 2,6 millió fa kivágására írt ki pályázatot a kormány, hogy a letarolt területet majd elárassza és vízerőművet építsen fel rajta. Gálhidy László a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse mutatta be a tanzániai vadrezervátum természeti értékeit az InfoRádióban. Elmondása szerint ez Afrika legnagyobb vadrezervátuma: 50 ezer négyzetkilométeren terül el, vagyis területe több mint fele hazánkénak.

Hírdetés

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a tervek szerint a Balatonnál nagyobb víztározót hoznának létre, így Afrika legnagyobb ilyen erőműje lenne.

A fakitermelési pályázatot és a vízerőmű építést végzetes hibának értékelte a Természetvédelmi Világszövetség, az UNESCO visszafordíthatatlan károkra figyelmeztet és a WWF nemzetközi szervezete is tiltakozik. Az afrikai ország jogrendjének segítségével kell megtámadni a kormány döntését – mondta Gálhidy László.

– emelte ki. Nemzetközi fórumokhoz is lehet fordulni, miután a vadrezervátum világörökségi helyszín – tette hozzá.

A Selous Vadrezervátum Afrika egyik legjelentősebb vadvilágának ad otthont. Elefántok, keskenyszájú orrszarvúk, afrikai vadkutyák, oroszlánok, zsiráfok, leopárdok és vízilovak is élnek a területen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »