Óriási méretű ápolósztrájk Angliában

Óriási méretű ápolósztrájk Angliában

Anglia történetének legnagyobb egészségügyi sztrájkja kezdődött hétfőn, miután a legnagyobb, RCN nevű mentő és ápolói szakszervezet tagjainak jelentős része nem vette fel a munkát. 

Az RCN-hez tartozik a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) teljes ápolói állományának mintegy kétharmada. A konfliktus forrása a bérek rendezetlensége, ami az alulfizetett ápolói állomány jelentős csökkenését eredményezte. Csak az elmúlt évben 25 ezer ápoló hagyta el a szakmát, ami miatt az ellátás válságos. Ez az oka a hosszú várólistáknak is.

Az Egyesült Királyság többi területén valamivel biztatóbb a helyzet: a Walesben működő szakszervezetek esetében már folyamatban vannak a tárgyalások az NHS-dolgozók béremeléséről, míg Skóciában elhalasztották a munkabeszüntetést, mert ígéretet kaptak a tárgyalások megkezdésére.

Angliában ugyanakkor hétfőtől kezdődően több szakszervezet tagjai – ápolók mellett mentők, de még fizioterapeuták is – sztrájkba kezdtek, ami jelentős hatással van az ellátásra.

Hírdetés

A vészhelyzeti ellátás – tehát a konkrét életveszélyt jelentő esetek – továbbra is biztosított a BBC szerint, ugyanakkor egyéb, kevésbé lényeges eseteket nem azonnal fognak ellátni. Ideértve a spontán beindult szüléseket, amelyek a sztrájk alatt „nem élveznek elsőbbséget”.

Az RCN és a többi szakszervezet vezetése még vasárnap is próbált nyomást gyakorolni Rishi Sunak miniszterelnökre. „Nem is lehetne egyszerűbb módja annak, hogy megmutassa, hogy kormánya a jó, keményen dolgozó adófizetők pártján áll, mint az, ha az ápolóknak megadná, amit követelnek” – írta közleményében Pat Cullen, az RCN szakszervezet főtitkára. Hétfő délutánra a helyzet odáig fajult, hogy a walesi egészségügyi miniszter felhívta a brit kormány figyelmét arra:

meg kell érteni, hogy ahhoz, hogy [a brit kormány] bármilyen ügyben egyezségre tudjon jutni, le kell ülnie az érintettekkel, beszélnie kell, és meg is kell hallgatnia őket. Ezek közül egyiket sem teszik, és bátorítanám őket arra, hogy ezen változtassanak.”

A brit kormány részéről ugyanakkor Steve Barclay egészségügyi miniszter egyrészt kizárta a visszamenőleges béremelés lehetőségét – arra csak a 2023–2024-es költségvetési évben lesz lehetőség. Másrészt hangsúlyozta, hogy jelenleg egy független vizsgálóbizottság előtt áll az ügy, amely „bizonyítékokat gyűjt” és konstruktív tárgyalásokat folytat a szakszervezetek képviselőivel. A sztrájkolók egyik legnagyobb sérelme az, hogy a kormány egyszerűen nem hajlandó tárgyalásokat folytatni. A sztrájkolók egyik legnagyobb sérelme az, hogy a kormány egyszerűen nem hajlandó tárgyalásokat folytatni. Rishi Sunak miniszterelnök múlt vasárnapi interjújában sem utalt arra, hogy egyhamar béremelés következne: hangsúlyozta, hogy „szeretne az ápolóknak óriási fizetésemelést adni”, de a rendelkezésre álló szűkös forrásokat inkább egészségügyi eszközök beszerzésére költik. A BBC összesítése szerint egy pályakezdő ápoló éves fizetése 30 ezer font.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »