Óriási a szakadék a nők és férfiak átlagfizetése között

Óriási a szakadék a nők és férfiak átlagfizetése között

Nőnap közeledtével nem éppen szívderítő adatok láttak napvilágot a nők és férfiak bére közti különbségről. A Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint a nők átlagbére 18,8 %-kal, vagyis 311 euróval kevesebb, mint a férfiaké.

Ennek oka lehet a rövidebb munkaidő és az ezzel összefüggő alacsonyabb összeg a fizetési szalagon, tájékoztatott Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

A legnagyobb – 23-24 százalékos – bérkülönbség a férfiak és nők között a 35-44 év közötti korosztálynál figyelhető meg.

A nők ugyanis egy bizonyos életkorban kiesnek a munkaerőpiacról, mivel több éves anyasági szabadságra mennek. A bérkülönbségek pedig éppen azután kezdenek elmélyülni, hogy újra munkába állnak. Ez a trend aztán még jó pár évig ki is tart, magyarázta Sadovská.

Hozzátette azt is, a nők többnyire a rosszabbul fizetett ágazatokban és hivatásokban dolgoznak. A vezető beosztás továbbra is inkább a férfiak privilégiuma.

Bizonyos szakmákban a bérkülönbség elfogadható, sőt jogos. Ilyenek a nehéz fizikai munkát igénylő, állások, ahol döntően férfiak dolgoznak. Ám a legtöbb állás esetén nincs semmi ok arra, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapjanak. Ennek ellenére még mindig több tíz százalékkal alacsonyabb a fizetésük, figyelmeztet az analitikus.

Hírdetés

Sadovská elemzésből kiderült, hogy

a legnagyobb bérkülönbségek a pénzügyi és biztosítási szolgáltatások területén vannak. Itt a nők átlagkeresete több mint ezer euróval, vagyis 34,3 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké.

Az információk és kommunikáció területén dolgozó nők pedig 29,7 százalékkal keresnek kevesebbet.

Jóval kisebb, mindössze 2,9 százalékos bérkülönbség van a vízszolgáltatás és csatornázás területén dolgozó nők és férfiak bére között – mindössze 2,9 százalékos.

Még ennél is kisebb, csupán 1 százaléknyi a különbség az adminisztratív szolgáltatások területén.

A munkanélküliség tekintetében is kimutatható némi különbség. Tavaly év végén a női munkanélküliség 5,67 százalékos volt, a férfiaké pedig 4,54 százalékos. Az elemző szerint nagyobb a mértékű női munkanélküliség nem új keletű dolog. A járvány és bármilyen más válságos helyzet ezt a tényt csak alátámasztották.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »