Ördögi kör alakult ki az energiagazdálkodás terén az elavult szerződések következtében

Ördögi kör alakult ki az energiagazdálkodás terén az elavult szerződések következtében

2021 szeptemberében gyűrűzött be az energiaválság, meglódult az energiahordozók ára. Az azóta zajló döbbenetes folyamatok mindenki számára ismertek, kivétel nélkül, mivel pénztárcánkat és a gazdaságok költségvetését befolyásolják súlyosan.

2022 folyamán a pozsonyi kormány a háztartások számára féken tartotta az energiahordozók árát, ez mindenképpen dicséretes. Ám a gazdák, kis- és közepes vállalkozók, valamint az ipar számára ez korántsem sikerült. Tragikus sorsok tanúi lehettünk.

Mindenki számára nagy talány a 2023-as gazdasági év, hiszen a kormány eurómilliárdokat illesztett az állami költségvetésbe az energiahordozók árának enyhítésére, a társadalmi csoportok legtöbbje számára. Ám az új év sokak számára mégis az előlegek súlyos megnövelésével kezdődött. Szabadkozott a kormány, hogy kommunikációs hiba történt, rendberakja a hiányosságot. Puding próbája az evés,

Ám a java csak most jön.  2022 végére az Eurostat felmérést végzett arról, az EU tagországaiban az energiahordozók fogyasztása (nem költségekben, hanem MWó-ban) hogyan alakult azóta, hogy 2021 szeptemberében az árak meglódultak és a kormányok erőteljes takarékossági kényszert hirdettek. Nos, az EU 26 tagországában a fogyasztás lecsökkent, helyenként jelentősen. Egyetlen ország, ahol 2022-ben megnövekedett a fogyasztás, az Szlovákia.

Hírdetés

Ezzel szemben a minap kiderült, hogy a sors azokat is bünteti, akik a takarékoskodást komolyan gondolták. Nem is akárhogyan. Adott egy község a Hegyháton, melynek ezer lakosa van. Mivel számára tavaly többszörösére emelkedett az energiahordozók ára, az önkormányzat erőteljes takarékosságba fogott. Mi lett a vége? Mivel nem teljesítette az energiaszolgáltatóval megkötött szerződésbe foglalt minimális energiafogyasztást, a szolgáltató 4300 € büntetést rótt ki a kis településre. Adott egy másik település ugyanabban a térségben, melynek 1200 lakosa van. Számára a szolgáltató ugyanilyen „vétség” miatt 10 ezer € büntetést rótt ki. A kis település polgármesterének fogalma sincs, miből fogja a súlyos büntetést kifizetni.

Az energiaszolgáltatási szerződések „békeidőben”, az energiaválság begyűrűzése előtt meghatározták a minimális fogyasztást, egyfajta biztonságot adva a szolgáltatónak, mekkora fogyasztással számolhat. Mert számára a minél több, annál jobb volt a jelszó. Viszont, ha a szolgáltató a piaci helyzet függvényében az árak megnövekedése miatt egyoldalúan módosíthatta a szerződéseket, miért nem tette meg ugyanezt a világban eluralkodott kényszer hatására, amikor mindenkit arra ösztönöznek, hogy takarékoskodjon az energiákkal? Mára alaposan módosult a jelszó, kivétel nélkül mindenki számára: minél kevesebbet fogyasztasz, annál többet teszel környezetedért, környezetünkért. Végtére is, a színfalak mögött nem erről szól az energiaárak drasztikus növekedése, hogy letörje a mérhetetlen fogyasztást?

Az égbekiáltó ellentmondást végre meg kellene szüntetni. Vica versa: ha netán energiaínség törne ránk, nem tudna a szolgáltató annyi energiát szállítani, amennyire szükségem lesz, akkor megbüntethetem őt több ezer euróval? Nem a fentiek miatti elégtétel okán, hanem praktikus megfontolásból: kiolvad a fagyasztónk és tönkremegy a tartalma. Egy biztos: temérdek ellentmondást, bődületes visszásságokat kellene rendbe rakni ebben az országban.

A szerző Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője.

(Farkas Iván/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »