Orbán Viktor: véget ért a száz év magyar magány

Orbán Viktor: véget ért a száz év magyar magány

Az a korszak, amit úgy neveznek, száz év magyar magány, véget ért – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén csütörtökön Budapesten.
A kormányfő rámutatott: az elmúlt években a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel és a szerbekkel is sikerült olyan viszonyt kialakítani, aminek az alapja a bizalom. „Mindenki látja, hogy az együttműködés mindig többet hoz a konyhára, mint az ellenségeskedés” – fogalmazott Orbán Viktor, aki hangsúlyozta: Magyarország készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön.

Hírdetés

A miniszterelnök kitért az ukrán helyzetre is, és azt mondta: a mostani politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.

Utalt arra, hogy hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény. Ezután, mint mondta, meglátják, a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e, vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre.

A miniszterelnök a plenáris ülésen arról is beszélt: arra számít, hogy a jövő májusi európai parlamenti (EP) választás után az európai intézmények erőteljesebben kötődnek majd a kontinens hagyományos értékeihez és gyökereihez. „Ez kedvezőbb közeg lesz Magyarországnak” – mondta a kormányfő, aki a változás várható irányát úgy fogalmazta meg: egy nemzetibb, jobboldalibb, keresztényibb európai politikai élet alakulhat ki 2019 májusa után. Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a magára most politikai szereplőként tekintő Európai Bizottság visszatér a szerződés őrének szerepéhez.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »