Orbán Viktor: ez az egymillió dolláros kérdés

Orbán Viktor: ez az egymillió dolláros kérdés

A járványügyi védekezésben a kormányfő szerint most ez a jelszó: nem szabad kockáztatni. A Kossuth rádiónak adott interjújában aláhúzta, minden, amire most igazán szükség van a veszély elhárításához, már „mi gyártjuk”.

Egymillió dolláros kérdésnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel, hogy Magyarország elkerülheti-e a környező országok romló járványszámait.

„A távolságot tartsuk be, és így tovább” – fogalmazott a kormányfő.

A szerdai kormányülésen hosszan foglalkozott a járványhelyzettel a kabinet, és aláhúzta, most is „több száz ember áll készenlétben” a háttérben, hogy ha cselekedni kell, legyen kinek.

„Az operatív törzs minden kedden tesz javaslatot a kormány számára, a kormány szerdán tud dönteni, és pénteken tudjuk módosítani az országbesorolást” – üzente az utazóknak Orbán Viktor, aki minden külföldre menőt arra kér,

a zöld jelzésű országokat válassza.

Szerinte most jól van beállítva a védekezés iránya és intenzitása, de a járvány első hullámának elején jó okuk volt a félelemre az embereknek.

„Utólag kiderült, hogy a magyar egészségügy, amelyről folyamatosan lekezelően beszélünk, Európa egyik legfelkészültebb rendszere. A kórházigazgatással ugyan nincsen minden rendben, de azért igazgatva vannak a kórházak is. Ami a járványügyi védekezéshez kell, már mi gyártjuk, lélegeztetőgépet és maszkot. Ez egy sokkal biztonságosabb helyzet” – fogalmazott.

Minden napját azzal kezdi, hogy megnézi, „halt-e meg magyar ember”, utána arra kíváncsi, hány fertőzött van, „a szüleink és a nagyszüleink iránti szeretetnek fegyelmezett viselkedésben is meg kell nyilvánulnia” – figyelmeztetett.

Azt javasolja,

„ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van”.

Hírdetés

Megemlítette a garázskoncertek rendszerét, amelyek alapján művészeknek a fesztiválszezonban megélhetésük lesz, ugyanígy a cigány zenészeknek is lesz segítség.

A statisztikai adatokat „dzsungelnak” nevezve azért fontos adatnak tartja, hogy hányan dolgoznak Magyarországon, és nincs tudomása arról, hogy bármely más ország vállalta volna azt, hogy ugyanannyi munkahelyet hoz létre, mint amennyit a járvány elpusztít.

A lehetséges második hullámról elmondta, „mi a védekezés egy speciális változatát alakítottuk ki”.

„A kormányzás egy nemzetközi szakma, ez adja az egyik szépségét és intellektuális horizontját, hisz minden, amit csinálsz, valaki már csinálta, meg kell tanulnod, át kell látnod, adaptálnod kell; Matolcsy Györgytől sokat tanulok, ő szokta mondani,

a kanyarban kell előzni”

– ecsetelte Orbán Viktor, aki szerint épp emiatt a válságban kell olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel előnyben tudunk kikerülni a válság utáni időszakban.

Hiszi, a következő évben „fantasztikus eredményeket fogunk elérni”, ennek szellemében támogatják a mihamarabbi beruházásokat is.

A magyarok szerinte meg vannak győződve arról, hogy a magyaroké a világ legszebb országa, de egy kicsit zavaró, hogy „ez csak a mi titkunk” – mondta ezt annak kapcsán, hogy Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, ami alkalom arra, hogy ezt az idős, méltóságteljes, nagyvonalú és esztétikus tájékot a világnak megmutassa az ország. Az ügynek Navracsics Tibor volt EU-biztost nyerte meg, aki egy 40 milliárdos kassza fölött diszponálhat, 40-50 további milliárdból pedig „kulturális attrakcióvá” is változtatja az egyházi örökséget Veszprémben. „A veszprémiekre szép idők várnak” – szögezte le.

Orbán Viktor EU-s ügyekben nyomatékosította,

Magyarország nem „pénzt kap” az uniótól, hanem a befizetett összegek egy részét nyeri vissza.

„Azt szeretném, ha nekünk, magyaroknak lenne egy sokkal erősebb önérzetünk, versenyképesek vagyunk, nem véletlenül jönnek a gyárak ide. Ha pedig van lehetőség arra, hogy támogatások érkezzenek Brüsszelbe, akkor a pénzeket gyorsan kell felhasználni. Én 3-4 ügyet tuszkolok előre, ilyen a vízvezetékrendszer ügye, az energiaellátás ügye és a zöld átállás ügye” – mondta el.

A legutóbbi „brüsszeli csatában” erre ezer milliárd forinttal több pénzt sikerült szerezni – folytatta.

„Mi egy boldog ország vagyunk, mert vannak olyan embereink, akik átlátják ezt az egész rendszert” – zárta szavait.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »