Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal: csütörtökön az atomcsúcs után kezdődik az uniós csúcs

Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal: csütörtökön az atomcsúcs után kezdődik az uniós csúcs

Brüsszelbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök, ahol csütörtökön részt vesz az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: az atomcsúcs után a kormányfő részt vesz az Európai Tanács kétnapos ülésén is, melynek legfontosabb témái ezúttal az ukrajnai háború, a biztonság és védelem, a közel-keleti válság, az EU bővítése, a migráció és az európai mezőgazdaság helyzete lesznek.

Mint ismert az uniós csúcs egyik fontos témája lesz a védelmi ipar és a képességek fejlesztése, amelyről éles vita várható.

Hírdetés

Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója korábban elmondta, hogy az Európai Uniónak jelenleg másfél milliárd euró áll rendelkezésére védelmi célokra, ami azonban nem elég, hiszen százmilliárd euró még hiányzik a költségvetésből.

Az egyik megoldás az lehet, ha az Európai Befektetési Bank is beszállna a finanszírozásba, ehhez azonban változtatni kellene a meglévő szabályozásokon. A másik megoldás egy újabb közös uniós hitelfelvétel lehetne.

Ebben az ügyben és éles vita várható az uniós csúcson.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »