Orbán Viktor: a magyarok sorsáról csak a magyarok dönthetnek

Orbán Viktor: a magyarok sorsáról csak a magyarok dönthetnek

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában több olyan kérdést is érintett, amelyek a most elindított nemzeti konzultációban is szerepelnek.

Minden politikai vita mélyén a szuverenitás rejtőzik, amely röviden annyit tesz: a magyarok sorsáról csak a magyarok dönthetnek. Beavatkozási kísérletek azonban ma is vannak, a dollárbaloldal és a dollármédia ügye pont erről szól – hangsúlyozta a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában a magyar miniszterelnök.

Mindenkire szükség van, akinek fontos Magyarország függetlensége, szuverenitása, ez a nehéz harcokban támogatást ad a magyar kormánynak, ezért kért mindenkit, hogy töltse ki a konzultációs ívet, „szánjon néhány percet a hazájára”.

Kiemelte: a külföldiek a Magyarországhoz hasonló méretű országok döntéseit esetről esetre próbálják befolyásolni, most például az amerikaiak törekednek arra, hogy

belepréseljenek bennünket az ukrán háborúba”, de gazdasági lobbiérdekek is elő szoktak kerülni. „Még egyszer ne fordulhasson elő, hogy itt áll a magyar nép, és a választás után tudja meg, hogy dollármilliókkal akarták az ő döntését befolyásolni a baloldali pártokon keresztül”

– mutatott rá.

Hozzátette: ezért a szuverenitásvédelem érdekében a parlamentnek hoznia kell néhány döntést, és sokkal komolyabban kell venni a következő években is a beavatkozási kísérletek előtti utak eltorlaszolását.

A magyar kormányfő kitért Ukrajna EU-s támogatására is.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajnának az uniós költségvetésen kívül, transzparens módon kellene támogatást nyújtani. Külön kormányközi megállapodással olyan pénzügyi alapot kellene létrehozni, amelybe minden ország saját belátása szerint fizet be.

Hírdetés

Most nagyon sok pénzt, 100 milliárd euró felett – részben fegyverzet, részben készpénz formájában – odaadtunk az ukránoknak. Ha ezt Európa fejlesztésére fordítottuk volna, akkor az európai gazdaságok jobb állapotban lennének.

Európának gazdasági bajai vannak, és közben szórja a pénzt, vagonokban küldi a fegyvert és a pénzt Ukrajnába”

– fogalmazott Orbán.

Leszögezte, háború helyett tűzszünetre van szükség.

Nem a háborút kellene finanszírozni, hanem a tűzszünetet, utána pedig a békét”

– tette hozzá.

Ukrajna lehetséges EU-s csatlakozását a magyar miniszterelnök nagyon kritikusan látja.

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával.

Mint fogalmazott: az előkészítés nem azt jelenti, hogy írnak egy papírt, és azt mindenki elolvassa, hanem azt, hogy mindenkivel tárgyalnak, megnézik, kinek milyen érdekei vannak, és azokat összehangolják.

Amikor látjuk, hogy tudunk együttműködni, akkor vegyük elő a tagság kérdését”, de ez hosszú-hosszú évek múlva lehetséges”

– mondta Orbán Viktor.

Ha egy ország háborúban áll, másképp működik jogrendszere és a politikai rendszere. Így nem tudjuk megmondani vajon Ukrajna megfelel-e az uniós tagság jogállami feltételeinek, ahogy azt sem mekkora az ország területe, hiszen egy része orosz megszállás alatt át, mekkora a népessége, mivel folyamatosan menekülnek az emberek. Ahogy azt sem milyen következményekkel járna az ukrán mezőgazdaság beemelése a szabadpiacra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »