Orbán Viktor a laoszi és a thaiföldi miniszterelnökkel is tárgyalt

Orbán Viktor a laoszi és a thaiföldi miniszterelnökkel is tárgyalt

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vett az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték.

A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023–27 között megvalósuló EU-ASEAN akciótervről tárgyaltak.

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytatott több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével – közölte a sajtófőnök.

 

Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytatott többek között Phankham Viphavanhnal, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökével.

Hírdetés

A tárgyaláson megemlékeztek Laosz és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójáról, amelynek az is aktualitást ad, hogy Laosz már megnyitotta új nagykövetségét Budapesten, Magyarország pedig jövőre emeli nagykövetségi szintre diplomáciai képviseletét Vientiánban.

A két miniszterelnök a világpolitikai helyzetet is értékelte; az orosz–ukrán háború kapcsán egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában, „olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre” – idézte a tárgyalófeleket Havasi Bertalan.

 

Orbán Viktor tárgyalást folytatott Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnökkel, a megbeszélés fő témája a gazdasági együttműködés erősítése volt.

A thaiföldi miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy évente negyven thaiföldi diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon – közölte a sajtófőnök, hozzátéve: a két kormányfő kölcsönösen hivatalos látogatásra hívta meg egymást.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »