Orbán Viktor: 2023 a nagy küzdelmek éve volt

Orbán Viktor: 2023 a nagy küzdelmek éve volt

A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök még december 21-én Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor azt mondta, ha 2023-ban azért küzdöttek és dolgoztak az emberek Magyarországon, hogy amit már korábban elértek, ne veszítsék el, 2024-től azt reméli a kormány, hogy az előrelépés érdekében dolgozhat az ország.

Kifejtette, a kormány céljai világosak voltak: a háború esetében Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, az Európában felerősödött terrorfenyegetést mindenképpen távol kell tartani az országtól, a migrációt megfékezni, az inflációt letörni és Brüsszellel megegyezni, „dacára a folyamatos gáncsoskodásnak”.

A miniszterelnök elmondta, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetés kérdésében sikerrel jártak, amit célul tűztek ki, el is érték.
Hozzátette: nagy küzdelmet folytattak a magyar családok is idén, mert a háború magával hozta a szankciókat, az energiaáremelést, ami veszélybe sodorta a nyugdíjak és a bérek értékét.

***

Arra a kérdésre, hogy a kárpátaljai magyarok jobban járnának-e, ha Ukrajna uniós tag lenne, azt válaszolta: „igen, lehet ezt úgy csinálni, hogy jobban járjanak”.

Hírdetés

Azt, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnöknek nem engedélyezték, hogy elhagyja országát, mivel az információk szerint a magyar miniszterelnökkel találkozott volna, Orbán Viktor úgy kommentálta: ebben az ügyben megengedőbb, mint a közvélemény általában, mert Ukrajna háborúban áll, ezért rendkívüli szabályokat érvényesítenek, „nincsenek választások, a pártokat lényegében betiltották, a gyakorlatilag a szabad sajtót megszüntették”. Ezt – mint mondta – elfogadandó rossznak tekinti: „egyetlen kritikus szavam sincs ezzel kapcsolatban, mert ha úgy látja az ukrán állam, hogy valakinek a távozása az ország területéről nemzetbiztonsági kockázatot okoz, akkor ennek megfelelően kell eljárni”.

Ugyanakkor megjegyezte: kérdés, hogy ha egy ukrán állampolgár találkozása egy magyar miniszterelnökkel nemzetbiztonsági kockázatot okoz, akkor hogyan akar Ukrajna tag lenni az unióban.

Tanulmányozzák az új törvényt is, és nem akarják annak az értékét alábecsülni, de ők egy másik megoldást javasoltak az ukránoknak – jegyezte meg, felvetve: 2015-ben Ukrajna „elvett” egy jogszabályt a magyaroktól, miért nem adják vissza azt a törvényt a hozzá tartozó gyakorlattal együtt?

***

Orbán Viktor a felvidéki magyarságnak nyújtható anyaországi segítséggel kapcsolatban óvatosságra intett a jószomszédságot érintő érzékenységek miatt.

Hangsúlyozta: a magyar–szlovák kapcsolatok emberemlékezet óta nem voltak ilyen jók, így abban bízik, az új szlovák kormány „érzőbb szívű és élesebb fülű” lesz az ott élő magyarok közösségi igényei iránt.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »