Orbán: Putyin nem támad meg NATO-tagországot

Orbán: Putyin nem támad meg NATO-tagországot

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem gondolja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadná az Észak-atlanti Szövetség (NATO) tagországát. A magyar kormányfő ezt a Bild német lapnak adott interjújában mondta, amely hétfőn jelent meg.

„Senki sem állíthatja komolyan, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t“ – mondta Orbán. Hozzátette: a NATO elleni támadást nemcsak Oroszország, hanem a világ bármely más országa sem tudja megtenni, mert ez a történelem eddigi legerősebb katonai szövetsége. A magyar miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: a NATO-országok kitartanak ígéretük mellett, miszerint az egyikük elleni támadás minden tagállam elleni támadás.

Orbán szerint az oroszoknak más a történelmük, kultúrájuk, más a felfogásuk a szabadságról és a nemzeti szuverenitásról, mint az európaiaknak. „Azonban racionálisak, rendkívül racionálisak” – mondta a magyar kormányfő, aki a múlt héten maga is járt Oroszországban.

Hírdetés

Arra az ellenvetésre, hogy Ukrajna megszállása nem volt racionális, Orbán azt mondta: az irracionalitás más, mint a racionális számításban való hiba.

Orbán a napokban Ukrajnában, Oroszországban és Kínában járt, ahol az ukrajnai háborúról tárgyalt a helyi illetékesekkel. Hétfői pekingi útját „békemisszió 3.0-nak” nevezte. Ezt a kezdeményezését azonban nem támogatja sem Brüsszel, sem Kijev.

Magyarország miniszterelnöke az interjúban a „béke emberének” nevezte Donald Trump elnökjelöltet és volt amerikai elnököt. „Vállalkozó, saját magát építette fel, mindenhez máshogy áll hozzá, és ez szerintem jót tesz a világpolitikának. Ne felejtsük el, hogy a béke embere“ – mondta Orbán Trumpról, hozzátéve, hogy elnöksége idején nem kezdett háborút.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »