Orbán most már lehívná azt az uniós hitelt, amit tavaly még visszautasított

Orbán most már lehívná azt az uniós hitelt, amit tavaly még visszautasított

Orbán Viktor pénteken levélben jelezte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy pénzt kér az Európai Uniótól, sokkal többet, mint ami a jelenlegi szabályok szerint eleve járna Magyarországnak, és még sokkal többet, mint amennyit Magyarország eddig fel szándékozott venni az EU helyreállítási alapjából – írta meg a 444, amelyet azóta a kormány is megerősített.

A 444 értesülései szerint a miniszterelnök levele utolsó bekezdésében jelezte, hogy Magyarország le akarja hívni az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is. 5800 milliárd forintról van szó Magyarország esetében, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel. Ez utóbbit tavaly áprlisban visszautasította a magyar kormány, Orbán közölte von der Leyennel, hogy a hitelrészt nem kéri.

Hírdetés

Orbán a lap információi szerint most az ukrajnai háborúra hivatkozva jelezte, hogy változtatott korábbi álláspontján. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kéri.

Az EB pontos válaszát egyelőre nem ismerni a kérésre, de a hitelkeret feltehetően minden bizonnyal csak akkor nyílhat majd meg Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel, ez azonban teljes irányváltást követelne az Orbán-kormánytól.

Kora délután e-mailben kértük a Miniszterelnökséget, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a 444 értesüléseit, választ nem kaptunk, azonban délután 4-kor megjelent a kormány oldalán, hogy Magyarország valóban kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »