Orbán ismét meghajolt a Mazsihisz akarata előtt: nem lesz megszállási emlékmű – legalábbis egyelőre

Orbán ismét meghajolt a Mazsihisz akarata előtt: nem lesz megszállási emlékmű – legalábbis egyelőre

Visszakozott a kormány: a választásokig biztos nem állítják fel a birodalmi sasos emlékművet a Szabadság téren – írja a Népszabadság.

Szerintünk sincs szükség erre az emlékműre, de elfogadhatatlan, hogy még azt is a metéltek döntsék el, hova, mit állíthat fel a magyar kormány

A kormány 2013 utolsó napján döntött a szoborállításról, amit rögvest nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített, kiemelve a normál hatósági engedélyezési körből. A határozat szerint az emlékművet 2014. március 19-én, a német megszállás 70. évfordulóján állították volna fel.

A Népszabadság információi szerint ezt az időpontot halasztják a kormányhatározat megváltoztatásával. A lap úgy tudja, Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el a mű az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkott-fenyegetése késztette a halasztásra. Az emlékmű felállításának tervét azonban hivatalosan nem törölték. A halasztásról már tájékoztatták Rogán Antalt, a szobornak helyet adó V. kerület polgármesterét.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a szoborállítás és a holokauszt-emlékév kapcsán kialakult vita miatt helyezte kilátásba, hogy távolmarad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól, olyan emlékművet ugyanis a zsidók nem hajlandók elfogadni, mely nem a magyarság bűnös nemzet „státusát” hangsúlyozza. (A Mazsihisz vezetői további feltételként szabták, hogy Szakály Sándor távozzon a Veritas Történetkutató Intézet éléről, valamint azt, hogy a józsefvárosi Sorsok Házában történelmileg hiteles koncepció valósuljon meg, hamarosan tehát várható ezek bekövetkezte is.)

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a lap kérdésére elmondta, hogy a német megszállási emlékmű leállításáról – amely, ha így van, szerinte előrelépésnek tekinthető – még nem kaptak hivatalos értesítést. Amennyiben ez megérkezik, „tanulmányozni fogják”.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár február 6-ra, csütörtökre összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt a „magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására”. A Mazsihisz vasárnap rendkívüli közgyűlést tart, amely az esetleges bojkottról hivatott dönteni.

Hírdetés

Orbán néhány napja még nem kívánt visszakozni a Szabadság téri emlékmű felállítását illetően, „mert számára az emlékműkérdés nem kampánytéma, hanem személyes történelmi küldetéstudat”.

Frissítés

Rogán: szóba sem került a megszállási emlékmű felállításának elhalasztása

A Fidesz frakcióvezetője kedden cáfolta azt a hírt, hogy elhalasztják az V. kerületi Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását. Közölte: „Ilyen szóba sem került, semmilyen formában”, nem kapott ilyen tájékoztatást, a cikknek nincs alapja.

„Vagy félrevezette valaki az újságírót, vagy az történt, hogy ez megrendelésre született”, hogy az internetes fórumokon vagy az esti híradókban például ne az MSZP-s Józsa István paksi megrendeléseiről legyen szó – mondta az V. kerületi polgármester.

Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint akkor március 19-én felavatják-e az emlékművet, Rogán Antal azt válaszolta: „nem tudok arról, hogy bármi változott volna”.
(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »