Orban: amennyiben leváltják Cîțut a kormányfői tisztségből, az USR PLUS visszatérhet a tárgyalóasztalhoz

Orban: amennyiben leváltják Cîțut a kormányfői tisztségből, az USR PLUS visszatérhet a tárgyalóasztalhoz

 Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta hétfő este a Realitatea Plus műsorában, hogy ha Florin Cîțut elmozdítják a miniszterelnöki székből, akkor lehetséges, hogy az USR PLUS ismét hajlandó lesz tárgyalni a kormányalakításról. Az egyetlen elfogadható koalíció ugyanis Orban szerint a PNL-ből, USR PLUS-ból, RMDSZ-ből és nemzeti kisebbségekből állhat.

Ludovic Orban szerint a politikai válságot tovább mélyíti az USR PLUS arra vonatkozó döntése, hogy miniszterei beadják lemondásukat.

“Az USR PLUS döntése azt bizonyítja, hogy az USR PLUS elmegy a végsőkig, és egyértelmű, hogy nincs mód a PNL – USR PLUS – RMDSZ – kisebbségek alkotta kormányra, ha Florin Cîțu a miniszterelnök. Az USR PLUS inkább ellenzékbe vonul, mintsem hogy továbbra is támogassa Florin Cîțut miniszterelnöki tisztségében. (…) Egy működő koalícióhoz arra van szükség, hogy a partnerek kölcsönösen tiszteljék egymást” – mondta Ludovic Orban, aki szerint Florin Cîțu olyan döntéseket hozott, amelyek “a levegőbe röpítették a koalíciót”.

Hírdetés

A PNL elnöke kifejtette, az egyetlen elfogadható koalíciónak azt tartja, amely megalakult a december 6-i választásokat követően, vagyis a PNL, USR PLUS és RMDSZ alkotta koalíciót, a többi nemzeti kisebbség támogatásával. Az USR PLUS nélkül a PNL nem tud olyan kormányzati struktúrát létrehozni, amelyet parlamenti többség támogat, csak abban az esetben, ha megállapodásra jutna a PSD-vel vagy az AUR-ral, márpedig ez a két megoldás elfogadhatatlan mind a PNL-nek, mind a PNL választópolgárainak szemében – szögezte le Orban.

A PNL elnöke szerint amennyiben leváltják Florin Cîțut a kormányfői tisztségből, az USR PLUS hajlandó lesz ismét tárgyalóasztalhoz ülni.

“Ha valaki a PNL-ből a PSD-vel akar többséget alkotni, felszólítom, hogy most mondja ezt ki nyilvánosan. Ha viszont nem akar a PSD-vel többséget alkotni, akkor vissza kell térnie ahhoz a koalícióhoz, amelyet felépítettünk, mert ez az egyetlen járható út” – mondta Ludovic Orban. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »