Online könyvtári roadshow várja az érdeklődők jelentkezését

Online könyvtári roadshow várja az  érdeklődők jelentkezését

Online Könyvtári Roadshow-t szervez a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE). A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával március 15-e és 19-e között megtartott ötnapos rendezvényfolyam sokszínű programmal várja az érdeklődőket.

Mint a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben olvasható:

A programsorozat részeként előadásokra, workshopokra, órabemutató foglalkozásra, tankönyv-bemutatóra, kérdezz-felelekre kerül sor.

A március 15-én, hétfőn kezdődő programsorozat nyitányaként Egyházi Dóra megbízott elnök tart előadást Az SZMKE jelene és tervei a jövőre nézve címmel. Bemutatásra kerülnek a 2019-es kutatás adatai, Szlovákia többségében magyarlakta településeinek könyvtárai. Felvázolják az SZMKE jelenének kihívásait és jövőbeli terveit. Ugyancsak hétfőn hallgatható meg az …ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben… – egy biblioterápiás foglalkozás bemutatása Márai Sándor írásán keresztül.

Kedden Roncz Melinda, a szervezet titkára a Fórum Intézet honlapján található digitalizált tartalmakról szól, bemutatva a múltunk emlékeit az online világban. Ehhez kapcsolódó workshop az online tartalmak könyvtárban való felhasználására összpontosít majd.

Szerdán Péterfi Rita előadása a változásban rejlő lehetőségekre koncentrál. Az ehhez fűződő foglalkozás homlokterébe a szervezetfejlesztés kerül.

Hírdetés

A csütörtöki program az olvasásra fókuszál. Csépányi Zoltán előadása az olvasás népszerűsítéséről szól.  A délután folyamán az olvasásnépszerűsítés gyakorlati kérdései kerülnek előtérbe.

Pénteken tankönyv-bemutatóra kerül sor Simon Krisztina jóvoltából. A Könyvtárhasználati foglalkozások módszertana című kiadvány fejezetei mentén bemutatásra kerülnek, hogy milyen tartalmakat taníthatunk. Ezt követi az órabemutató foglalkozás.

Mint korábban beszámoltunk róla, november folyamán azonnali hatállyal lemondott a szervezet vezetése Kecskés Ildikó elnök asszonnyal együtt. A Roadshow kiegészítő programjaként kerül sor a szervezet elnökségének tisztújító közgyűlésére. A szavazás ezúttal per-rollam fog zajlani, az egyesület tagjai megválasztják az elnökségi tag-jelöltek közül az új elnökséget.

A szervezet immár több mint két évtizede folytat hiánypótló tevékenységet a felvidéki magyar könyvtárosok körében. Szakmai előadások mellett továbbképzéseket is biztosít, emellett segíti az egyes intézményeket.  Részben a szervezet kezdeményezésére került sor a leégett zétényi községi könyvtár állományának a pótlására is. A könyvadományozásba számos felvidéki és anyaországi intézmény, község, magánszemély kapcsolódott be.

Az Online Könyvtári Roadshow érdeklődőinek előzetes regisztráció szükséges az SZMKE honlapján ITT.

Minden további információt a regisztrációt követően megkapnak az érdeklődők.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »