Olvasónk koronagondolatai egy filmkritikán keresztül

Olvasónk koronagondolatai egy filmkritikán keresztül

A Feledés című film (2013, r.: Joseph Kosinski; sz.: Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko) elemzése Ábrahám Barnabás Covid-járvánnyal kapcsolatos gondolataira reflektálva, avagy mi mire való.

A film egy posztapokaliptikus világban játszódik 2077-ben. A főszereplő, Tom Cruise drónkarbantartóként dolgozik Andrea Riseborough-val az oldalán, aki az irányítási háttér-információkkal látja el a munkája során.

Életfeltételek: csodálatos otthon a felhők felett, gyakorlatilag megközelíthetetlen megfelelő technikai eszközök hiányában. Minden elképzelhető kényelmi és technikai felszerelés a rendelkezésre áll a nyugodt munkához. A feltételek éles kontrasztban állnak a bolygó által nyújtott, ideálisnak nem nevezhető körülményekkel.

A feladat: az apokalipszis után megmenekült emberek számára, akik nem a Földön tartózkodnak, gyűjteni az erőforrásokat (vizet) automata gépek által, amiknek tulajdonképpen csak a működésükhöz szükséges feltételeket kell biztosítani, egyébként teljesen automatikusan végzik a feladatukat. Hősünk a drónokat tartja életben, amelyek a tulajdonképpeni munkát (védelem az automaták számára) végzik. A Föld egyébként sugárszennyezett, a feladatát csak egy biztonságos szektorban végezheti.

A cél: a megmaradt embereket a Jupiter holdjára, a Titánra költöztetni.

A főhős nincs közvetlen kapcsolatban az emberekkel, akikért dolgozik, a kapcsolatot egy terminálon keresztül tartják egy régről ismert munkatársukkal.

Bonyodalom: homokszem kerül a gépezetbe, mikor a főhős félig-meddig akaratlagosan, félig-meddig hozzásegítve, időnként kiesik a technológia által biztosított keretek közül, és tapasztalatokat szerez a való világból, amelyek túlmutatnak a feladatkörén. Meg kell tapasztalnia a tényt, hogy a karbantartott drónok bizony nemcsak az általa ismert feladatokat végzik, hanem azon túlmenően is programozottan cselekszenek.

Akció: a „bölcs néger figurája” által informálva (Morgan Freeman) saját célkitűzéseinek akar megfelelni (a világ megmentése), mert ráébred a valóságra, miszerint csak felhasználta őt egy idegen értelem a saját céljai elérése érdekében. A világ szektorokra van osztva, ahol mindenki az adott szektorra vonatkozó feladatait látja el, nincs kapcsolata a szomszédos szektorokkal, hiszen azok számára tiltott területek.

Hírdetés

Eredmény: az idegen értelem elpusztítása, a megmaradt emberiség számára egy magasztos új kezdet lehetősége, egyéni áldozatvállalás által. A történetből kiderül az, hogy főhősünk csak egy klón, aki végül elpusztítja a létrehozóját, ezáltal elköveti a rituális istengyilkosságot, a fajtája (emberek) érdekében.

Itt a mozi megkerüli az egyébként a zsidó mozik által sűrűn boncolgatott problémát a szaporodás kapcsán, amit a hibridek (istenember) eseteiben megtesz, az istenek elpusztítása mellett.

Alaptörténet: egy régi, régi teremtésmonda, amelyben az idegenek (teremtők) nem elviszik, hanem hozzák a vizet egy sivatagos környezetben teremtett város számára, és prosperáló, termékeny gazdasági és kereskedelmi központtá teszik.

Ez esetben a küzdelemnek ellenük semmi értelme, hiszen a küzdelemmel az emberek a saját életfeltételeiket szüntetnék meg.

Tanulságok: a technika által biztosított előnyös életfeltételek biztosításával kevesek számára elérhetőek azok a célok, amelyek tulajdonképpen az életfeltételek teljes megszűnéséhez vezetnek úgy, hogy közben nagyon jól érezhetjük magunkat, hiszen az alap életfeltételek: táplálék, minimális társaság, ingergazdag környezet a technológia által biztosítva rendelkezésre áll (három P). Ami a filmben hiányzik a szereplőknek, az a tájékozottság a bezárt világukon túl, ami biztosítaná számukra a valóban érdekükben álló cselekvési szabadságot, természetesen ez esetben a high-tech vívmányairól le kell mondaniuk, mint láthatjuk ezt megjelenni a történet végén.

Mai világunkra vetítve: természetesen informálva vagyunk a világ dolgairól az ámítógépeinken keresztül, de valós információkhoz nagyon nehéz hozzájutnunk, mivel minden esetben azt láthatjuk, amit láttatni szeretnének velünk. A döntések, amelyeket ezek tükrében hozunk, nem mindig megalapozottak, mert nem vesszük a fáradtságot utánanézni a dolgoknak, hiszen a legtöbbünknek erre módja nincs. Elvették előlünk a tekintélyt, és helyettesítették azt információdömpinggel, ami néha, sokszor egymásnak ellentmondó ismereteket közvetít számunkra, de a végeredmény egy irányba mutat: egységesen szabályozott világ, amiben megtörténhetnek azok a dolgok is, amik ma számunkra elképzelhetetlennek tűnnek.

Rglvs Gy

(A szerző olvasónk)

Egy publicista szemszögéből: hová tegyem a koronavírus kérdéskörét? (II. rész)

Egy publicista szemszögéből: hová tegyem a koronavírus kérdéskörét? (I. rész)

Olvasónk rendhagyó filmkritikája

Nincs kiút – gondolatok A platform című filmről

Olvasónk gondolatébresztője: Trianon orvoslásának egy lehetséges útja, avagy a Honvisszafoglalás lépcsői


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »