Olaszországban kötelezővé tették az oltást – egyelőre "csak" 50 fölött

Szerdán Olaszországban kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást mindenki számára 50 éves kor felett annak érdekében, hogy enyhítsék a nyomást az egészségügyi rendszeren és csökkentsék a betegség miatti halálozások számát. A rendelkezés azonnal hatályba lépett, és a tervek szerint június 15-ig tart – írja a Reuters nyomán az Index.

Olaszországban a járvány kezdete óta több mint 138 ezer halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéshez köthetően, ez a legmagasabb adat Európában az Egyesült Királyság után. A hírügynökség felidézi, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánya a tanárok és az egészségügyi dolgozók körében már kötelezővé tette az oltást, és október óta minden alkalmazott be kell legyen oltva, vagy, negatív tesztet kell felmutatnia a munkahelyükre való belépés előtt. Ennek megtagadása fizetés nélküli szabadságot von maga után, de kirúgást nem.

Hírdetés

A szerdai rendelet ezt az intézkedést szigorítja mindenkinek 50 éves kor felett oly módon, hogy eltörli a teszteléssel történő igazolás lehetőségét. A rendeletet egy két és fél órás kabinetülést követően fogadták el, és súrlódásokat is kiváltott Mario Draghi többpárti kormánykoalícióján belül.

A mai intézkedések célja, hogy kórházaink továbbra is jól működjenek, ugyanakkor nyitva tarthassuk az iskolákat és az üzleti tevékenységeket – érvelt Mario Draghi az ülésen szóvivője szerint.

A Matteo Salvini-féle Liga miniszterei elhatárolódtak a döntéstől, szerintük ez megalapozatlan, mivel a koronavírus miatt kórházba kerültek többsége jóval 60 év feletti.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »