Olaszországban először kezdődött a tanév védőmaszk nélkül 2020 óta

Olaszországban először kezdődött a tanév védőmaszk nélkül 2020 óta

Korlátozások nélkül indult el a tanév hétfőn Olaszországban, a diákok és tanárok 2020 márciusa óta első alkalommal léphetnek be az iskolákba védőmaszk nélkül.

A koronavírus-járvány kezdetétől kötelező volt a maszk viselése az általános iskola első osztályától egészen a gimnáziumok, szakközépiskolák utolsó évfolyamáig. A védőeszközt az utóbbi két és fél évben az iskola egész területén viselni kellett: a tanárok maszkban magyaráztak, a diákok maszkban feleltek.

A mostani új tanév az első 2020 óta, amelyben a pedagógusokra nem vonatkozik az oltási kötelezettség, tehát az teljesen oltatlan tanárok is visszatérhettek dolgozni.

Hírdetés

Olaszország húsz tartományából hétben kezdődött el a tanév hétfőn. A régiók éghajlatuk szerint határoznak az iskolanyitás dátumáról: a legkésőbb, szeptember 19-én Szicíliában indul a tanév. Országosan több mint hétmillió diák és csaknem egymillió pedagógus áll vissza a munkába a következő egy héten.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az utóbbi több mint két évben a 18 év alattiak 48 százalékánál jelentkeztek stresszre, szorongásra, depresszióra utaló tünetek. Az iskolából való kimaradás aránya, amely a Covid-19 előtt 15 százalékos volt az országban, 2020-tól 24 százalékosra emelkedett.

Az iskolaigazgatók szövetsége közleményben hangoztatta, hogy nem a járvány, hanem a dráguló energia jelenti most a legnagyobb problémát. Javasolták, hogy a fűtési szezonban a szombati iskolanapot függesszék fel, és a hatvanperces órákat tíz perccel rövidítsék meg, így az iskolákat rövidebb ideig kell nyitva tartani.

A studenti.it internetes diákfórum felmérése szerint a tanulók csak tíz százaléka tart a járvány esetleges újabb hullámától, 26 százalék inkább az éghajlatváltozás miatt aggódik, 22 százalék azért, mert nem biztos benne, hogy valóra tudja-e váltani álmait, 16 százalék az energiaválságot tartja központi kérdésnek, 14 százalék pedig attól fél, hogy az ukrajnai háború Olaszországot is eléri.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »