Olaszország hidat akar építeni Calabria és Szicília között

Olaszország hidat akar építeni Calabria és Szicília között

Évekig tartó huzavona után az olasz kormány jelentős előrelépést tett a Szicíliát az olaszországi szárazföldtől elválasztó Messinai-szoroson átívelő híd építésével. Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya csütörtökön (március 16-án) jóváhagyta a “sürgős intézkedésekről szóló rendeletet a stabil kapcsolat kiépítése érdekében Szicília és Calabria között”. A parlamentnek most két hónapja van arra, hogy a rendeletet törvényerőre emelje.

Szicíliába jelenleg csak repülővel vagy komppal lehet eljutni a szárazföldről. A projektről korábban több olasz kormány is tárgyalt. Legutóbb Silvio Berlusconi volt miniszterelnök támogatta 2000-ben. A kritikusok akkoriban szükségtelennek és veszélyesnek ítélték a projektet, tekintettel a régióban előforduló földrengések veszélyére. Az ökológusok szerint a projekt a magas pénzügyi költségek mellett nagy környezetterheléssel is jár.

Hírdetés

A körülbelül 3,2 kilométeres híd a világ egyik leghosszabb ferdekábeles hídjává válna. Matteo Salvini infrastrukturális miniszter szerint ez nemcsak Calabria és Szicília, hanem egész Olaszország számára is történelmi nap.

Berlusconi volt miniszterelnök és a Forza Italia konzervatív párt vezetője kijelentette, hogy a híd támogatja majd Dél-Olaszország gazdaságát, és kifejezte meggyőződését, hogy ezúttal senki sem állítja le a projektet. Antonio Tajani külügyminiszter hozzátette, hogy az építkezést 2024-ben kell elkezdeni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »