Olasz belügyminisztérium: egymillió bevándorló áll útra készen Líbiában

Olasz belügyminisztérium: egymillió bevándorló áll útra készen Líbiában

RÓMA. Az olasz belügyminisztérium attól tart, hogy a 2017 második felében tapasztalt jelentős csökkenés után ismét nagy mértékben emelkedhet a Líbiából Olaszországba érkező menekültek száma – jelentette hétfőn a La Repubblica című olasz napilap, amely szerint mintegy egymillió ember áll készen az észak-afrikai országban arra, hogy útra keljen Európába.

Az év eleje óta emelkedett az Olaszországba érkező menekültek száma: 3579-en érték el eddig idén az olasz partokat, és 230 ember vesztette életét a Földközi-tengeri átkelés során. A La Repubblica kiemelte: a januárban érkezettek száma magasabb, mint ahány embert 2017 és 2016 első hónapjában regisztráltak. A halálos áldozatok magas száma a lap szerint a tengeri utazáshoz használt gumicsónakok rossz állapotával magyarázható, illetve azzal, hogy mostanában kevesebb hajót vetnek be az Afrikából útra kelő menekültek mentésére.

Szombaton a Földközi-tengeren hárman vízbe fulladtak, de mintegy 800 embert sikerült megmenteni. Az eset után több segélyszervezet riadót fújt, és arra figyelmeztetett, hogy a menekültválság továbbra is fennáll. Valeria Calandra, az SOS Mediterranee olaszországi szervezetének elnöke hangsúlyozta: több mentőhajóra lenne szükség a Földközi-tengeren.

Több mint háromszáz embercsempész-hálózatot számoltak fel tavaly Franciaországban

A francia hatóságok tavaly 303 embercsempész-hálózatot számoltak fel, ami hat százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest – írta hétfőn rendőrségi forrásokra hivatkozva a Le Figaro.

Hírdetés

A francia konzervatív napilap szerint a tavalyi eredmény rekordnak számít, és 2011 óta 67 százalékkal nőtt a felszámolt embercsempész-csoportok száma.

A rendőrök és a csendőrök tavaly 139 olyan hálózatra csaptak le, amely illegális módon segítette külföldiek bejutását az országba, 2016-ban 138 ilyen csoportot számoltak fel.

A többi embercsempész csoport közül a feketemunkára külföldieket szervezőkből 62-re csaptak le, a hamis dokumentumokat előállító szervezetekből 67-re. Két hálózat névházasságokat szervezett, 21 csoport gyerekek jogtalan elismerésével üzérkedett, míg 12 csoport személyazonossággal való visszaéléssel csempészett embereket Franciaországba.

A legfőbb hálózatok iraki, kongói, kínai, marokkói és albán szervezésűek a határrendészet összesítése szerint. A leleplezések eredményeként 2098-an kerültek vád alá, közülük 1627-et vettek őrizetbe, és 940-en már bíróság elé álltak.

Az embercsempészet elleni küzdelem lesz az új bevándorlási törvény egyik fő intézkedése, amelyet áprilisban terjeszt a kormány a parlament elé.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »