Olajtranzit-vita: Fico megint telefonált az ukrán miniszterelnökkel

Pénteken Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő telefonon egyeztetett Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel az orosz kőolaj tranzitja körül kialakult vita kapcsán. Ukrajna az orosz Lukoil vállalatra kirótt új szankciókon keresztül blokkolja a Magyarországra és Szlovákiára érkező orosz kőolaj mennyiségét. Magyarország ellátásának 30, Szlovákia ellátásának 40 százaléka került veszélybe.

Fico állítólag „technikai megoldást” javasolt a kialakult helyzetre, amihez azonban több ország részvételére is szükség van. A részletek egyelőre nem ismertek.

A Lukoil szállításainak ukrán korlátozása már két hete akadályozza a Szlovákiába és Magyarországra menő kőolajtranzit jelentős részét.

A szlovák külügy Szijjártóval egyeztetett

Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel telefonált a kérdésben, méghozzá közös fellépésről volt szó.

Magyarország és Szlovákia azt tervezi, hogy ha Ukrajna tovább erősködik, akkor a két ország panaszt tesz az EU-nál az EU-Ukrajna társulási szerződés megsértése miatt.

Ez a szerződés többek között azt is tartalmazza, hogy Ukrajna egyetlen tagállam energiaellátását sem lehetetleníti el.

Hírdetés

A probléma az, hogy az EU felháborító módon, de teljesen világosan kijelentette, hogy nem siet megoldani az ukránok által generált problémát. Emiatt igen életszerűnek tűnik az az elképzelés, hogy Ukrajna csak másodhegedűs szerepét tölti be, és valójában Brüsszel akarja térdre kényszeríteni a két békepárti országot kijevi befolyását kihasználva. 

Pozsony és Budapest közös levélben szólította fel Brüsszelt, hogy lépjen közbe, ám az Európai Bizottság (most hogy lényegében lezárult a tisztújítási folyamat legfontosabb része, és von der Leyen ismét nyeregben van) kijelentette, hogy van idő dönteni. Vagyis húzza az időt, amivel a lényegében zsarolja Szlovákiát és Magyarországot.

Van mivel visszavágni

Peter Pellegrini szlovák államfő jelezte, hogy ha Ukrajna továbbra is akadályozza Szlovákia energiaellátását, akkor ellenintézkedésekre számíthat.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna energiahíján van, az orosz rakétatámadások miatt áramellátása teljesen ki van szolgáltatva a nyugatról érkező importnak, amelynek zöme épp Szlovákián és Magyarországon keresztül érkezik Ukrajnába. Ez két dolgot jelent. Az egyik, hogy a két országnak van mivel visszavágni. A másik, hogy az áramimport ténye is arra utal, hogy Kijev nem saját érdekéből izmozik a Lukoilt felhasználva.

Pellegrini meg is jegyezte a vita kapcsán, hogy Szlovákia az egyik legnagyobb áramellátója Ukrajnának, eddig 40 ezer megawattórányi áramot továbbított az ország Ukrajna területére. Ez egyértelmű üzenet volt Pellegrini részéről.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »