Olajembargó EU-s módra: Három uniós tagállam orosz kőolajat szállít Ázsiába, nagy tételben, nagy nyereséggel

Olajembargó EU-s módra: Három uniós tagállam orosz kőolajat szállít Ázsiába, nagy tételben, nagy nyereséggel

Miközben az olajembargó keretében az orosz kőolajból készült termékekre exporttilalmat erőszakoltak ki a nyugati tagállamok, vagy három ország, amely most az alapnyereségük háromszorosáért, soha nem látott tételben szállítja az orosz kőolajat – Ázsiába. Igen, itt egy újabb bizonyíték Brüsszel rövidlátásának, és annak, ha profitról van szó, a sokat hangoztatott szolidaritás lekerül az asztalról.

Görögország, Ciprus és Málta kereskedelmi tankerhajói alapesetben az orosz exportált kőolaj negyedét, harmadát szállítják a világ különböző pontjaira. A orosz-ukrán konfliktus kitörése óta ez az arány több mint a felére hízott. Paradox módon az olajembargónak, a kőolaj drágulásának, az árfolyamok alakulásának, és szállítás árának emelkedésének köszönhetően már háromszoros árréssel dolgoznak.

Magyarul: nem elég az EU lábon lőtte magát az olajembargóval, de még csökkenti is annak hatékonyságát azzal, hogy tevékenyen segíti az orosz kőolaj alternatív piacokra való eljuttatását.

Február óta a három fentebb említett ország nagy kereskedelmi flottája 17,3 milliárd dollár értékben szállított orosz kőolajat az EU-n kívüli országokba, és ezt a gyakorlatot tovább folytatják.

Hírdetés

Miközben Brüsszel már a nemrég tető alá hozott megállapodás felrúgásán dolgozik egy importvámmal, Brüsszel mentességet adott a görög, máltai és ciprusi cégeknek az orosz kőolaj szállítására, amivel sok európai oligarcha tekintélyes extraprofitra tesz szert – miközben az EU által generált gazdasági válság hatásait az egyszerű emberek fizetik meg.

Annak ellenére, hogy végig az volt embargós narratíva lényege, hogy az Európa menő orosz kőolajexport 80 százalékát kitevő, hajón érkező szállítmányokat szankcionálja az EU. Nem csak hogy kiherélték az olajembargó legfontosabb részét, de még segítik is Oroszországot alternatív piacokat elérni, miközben az európai infláció új csúcsokat döntöget. 

A fentiek is azt bizonyítják, hogy az oroszok elleni európai szankciók legnagyobb vesztese épp Európa lesz, mivel egyszerűen nem érvényesül az az elv, hogy az embargó az ellenfélnek (Oroszországnak) jobban fájjon, mint nekünk.

Körkép.sk, independent


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »