Oláh Miklós görögkatolikus papról, teológiai tanárról tartottak online konferenciát

Oláh Miklós görögkatolikus papról, teológiai tanárról tartottak online konferenciát

Oláh Miklósra, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola egykori liturgikus oktatójára emlékeztek április 16-án. Az online konferencián elhangzott előadások kötetben is megjelennek majd.

Az „Oláh Miklósról mint Paidagógosz tész leiturgiaszról” szóló emlékdélutánt a járványhelyzetre való tekintettel online rendezte meg az intézmény, melynek szerkezete, módszere, tartalma követte a korábbiakét, ugyanis 2016-ban Rohály Ferenc, 2017 tavaszán Palatitz Jenő, 2017 őszén Orosz Sándor Ágoston, 2018-ban Timkó Mihály, 2020-ban Mosolygó Marcell volt ezen alkalmak középpontjában.

Az előadók a személyes emlékek felidézése mellett a teljes életutat felvázolták, nemcsak a szoros értelemben vett teológiai tanári munkásságot és liturgikus tanári tevékenységet bemutatva, hanem a papi és lelkipásztori élet állomásait is.

A konferencia résztvevőit Gyurkovics Miklós tudományos rektorhelyettes köszöntötte.

Esőként Oláh Krisztina kapott szót, aki édesapja életpályájáról szólva úgy fogalmazott: „Istentől megáldott hosszú életét az Út, az Igazság és az Élet szolgálatában töltötte”. A második előadást Szabó Sándor, a Nyíregyházi Egyházmegye rangidős papja tartotta, mozaikszerűen felidézve Oláh Miklós lelkipásztori életének egyes momentumait.

Ezt követően Kruppa Tamás Oláh Miklóst mint spirituálist mutatta be, szót ejtve arról, hogy a két részre osztott oktatói és nevelői tevékenység közé egy parókusi, lelkipásztori szolgálat is beékelődött.

Hírdetés

Ivancsó István Oláh Miklós teológiai tanári működése hittudományi főiskolán című előadását Lőrinczi Róbert debreceni diakónus beszámolója követte, aki egykori növendéke is volt a pap-tanárnak.

Oláh Miklós papi életének és szolgálatának utolsó szakaszát Hajdúszoboszlón töltötte. Erről az időszakról későbbi utóda, Fekete András jelenlegi hajdúszoboszlói parókus beszélt.

Az emlékdélután sorozatát egy ugyancsak személyesebb visszaemlékezés zárta, Verdes Miklós, Oláh Miklós unokája mutatta be nagyapjának lelkiségi és tudományos munkásságát.

Az elhangzott beszédek a tervek szerint kötetben is megjelennek. Ebben helyet kap majd Oláh Miklós önéletrajzi írása is, amelyet eredetileg a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tudományos folyóirata, az Athanasiana számára készített 2001-ben; egy másik, a teljes életutat bemutató írás; valamint a korábban nyomtatásban megjelent írásainak bibliográfiája is.

Az online eseményről a főszervező, Ivancsó István részletes beszámolóját a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján olvashatják el.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »