Ódor Lajos lett a Gazdasági és Monetáris Bizottság alelnöke az EP-ben

Ódor Lajos lett a Gazdasági és Monetáris Bizottság alelnöke az EP-ben

Kedden Ódor Lajost (PS) választották meg Brüsszelben az Európai Parlament (EP) Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) alelnökévé – tájékoztatott a TASR.

A bizottságnak az elnök mellett négy alelnöke van, két és fél évig töltik be a pozíciójukat, és utána újraválaszthatók. Ódornak nem volt ellenjelöltje a posztra, akklamáció útján választották.

A bizottságnak 60 képviselő a tagja, összetételéről az EP alakuló ülésén döntöttek múlt héten Strasbourgban.

Hírdetés

Az ECON az EP egyik állandó bizottsága a 20 közül, a pénzügyi szolgáltatások szabályozásáért, a szabad tőkeáramlásért, az adópolitikákért és a gazdasági versenyért felel, valamint ellenőrzi az Európai Központi Bankot (EKB).

A bizottságok törvényjavaslatokat és jelentéseket dolgoznak ki, kiértékelik az Európai Bizottság és az Európai Tanács javaslatait. Emellett kulcsszerepük van az uniós biztosjelöltek meghallgatásában.

Előtte a hivatalnokkormány miniszterelnöke volt, melynek tagjait 2023. május 15-én nevezte ki Zuzana Čaputová volt államfő. Korábban a pénzügyminisztérium vezető közgazdásza és a Pénzpolitikai Intézet igazgatója, valamint a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke is volt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »