Obamán múlik Snowden jövője

Obamán múlik Snowden jövője

Több mint egymillióan írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik Barack Obama amerikai elnöktől, hogy távozása előtt mentesítse a felelősségre vonás alól Edward Snowdent. Az amerikai informatikus titkos amerikai és brit megfigyelő programokat leplezett le, majd Oroszországban kapott menedéket.

„Nem akarok olyan világban élni, ahol mindent megfigyelnek, amit mondok és csinálok, minden mozdulatot, tevékenységet, barátságot vagy szerelmet” – többek között ezzel indokolta kiszivárogtatásait Edward Snowden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egykori alkalmazottja.

Az informatikus azokat a titkos programokat leplezte le, amelyek emberek tömegeinek kommunikációját figyelték vagy figyelik meg az Egyesült Államokban és Európában. Snowdennek a kiszivárogtatások után menekülnie kellett a jogi felelősségre vonás elől, végül Oroszországban kapott menedéket.

Most az Amnesty International jogvédő szervezet petícióival fordult Barack Obama amerikai elnökhöz. Azt kérik, hogy még jövő heti távozása előtt adjon kegyelmet Snowdennek. A petíciót több mint egy millióan írták alá. A szervezet vezetője szerint Snowden nem áruló, hanem hős, és súlyos igazságtalanság, hogy még mindig száműzetésben kell élnie. Titkosszolgálati vezetők viszont úgy vélik, hogy az informatikus tettével súlyos károkat okozott a terrorelhárító szervezeteknek.

Hírdetés

Egy másik kiszivárogtatót, Chelsea Manningot 2013-ban 35 év börtönre ítélték az Egyesült Államokban. Manning Amerika iraki és az afganisztáni háborújának pusztításáról hozott nyilvánosságra adatokat. Mindketten kapcsolatban álltak a Wikileaks tényfeltáró portállal, és részben segítségével szivárogtatták ki az adatokat.

Az amerikai kormányszóvivő nem tudja, hogy megbocsáthat-e Obama a kiszivárogtatóknak.

„Ahogy már többször is elmondtuk, a Wikileaksnek átadott információk nyilvánosságra hozatala káros hatással volt a nemzetbiztonságra. De kettejük közül Edward Snowden leleplezései sokkal komolyabbak és veszélyesebbek voltak” – nyilatkozta Josh Earnest.

A Wikileaks alapítója, Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén keresett menedéket, és már négy és fél éve ott él. Attól fél, hogy ha kilép az épületből, kiadják az Egyesült Államoknak, ahol szerinte hosszú börtönbüntetésre vagy akár halálra is ítélhetik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »