Nyugdíj-folyósítási ügy: Varga Mihály megszólalt

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megszólalt egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva a január 11-i nyugdíjutalási mizéria ügyében – írja a Napi.hu. A tárcavezető Mesterházy Attila MSZP-s honatya kérdésére adott írásbeli válaszából kiderül, már intézkedtek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő olyan, hogy elakad a nyugdíjfolyósítás.

Ismert, az ügyben a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. Lapinformáció szerint a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én, péntek reggel a nyugdíjak a folyószámlákra.

Hírdetés

A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Az ominózus napon még délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy – a Magyar Államkincstárral együttműködve – intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz a mai, pénteki napon történő – kifizetéséről. Este pedig bejelentették, hogy a kincstár által indított valamennyi nyugdíjtranzakciót a Giro Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Azóta a Népszava azt derítette ki, hogy a MÁK megtalálta a nyugdíjbotrány felelősét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (Nyufig) nyugdíj előtt álló szakmai igazgató-helyettesének személyében, aki egy több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász.

A “technikai problémát emberi tényezőkre visszavezethető hiba okozta” Varga Mihály friss válasza szerint. Az új rendszergarancia része a folyósításhoz kapcsolódó előzetes és utólagos kontroll megerősítése és az ügyeleti rendszer létrehozása.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »