Nyugalom, nem oda Buda!

Nyugalom, nem oda Buda!

Nem volt kellemes a vasárnap hajnali hír: a Szövetség 0,7% híján nem került be a parlamentbe… Rég nem írtam ilyen röviden, most azonban józan ésszel mást nem is lehet.

Le kell nyugodni, várni és elemezni a történteket. Mindenféle elhamarkodott reakció most nem jó, nem biztos, hogy az érzelmekkel vegyített vélemény igaz is lehet.

Ha úgy két hét után elmúlt feldúlt politikai állapotunk, neki lehet fogni az elemzéseknek. Kíméletlenül! Mert nemcsak másoknál van a hiba!

Elsősorban magunk tehetünk a kudarcról!

Hogy miért?

Ezt az elemzések és a társadalmi elmélkedés majd remélhetőleg hihetően kihozza. Elsősorban a matematikát, mint egzakt tudományt kell segítségül hívni, és megnézni a részletes (járási, helyi, megyei) válastási eredményeket. Azután jöhetnek a politikai szempontok.

Egyszerűen és fájdalmasan kell tudomásul venni, hogy a siker elmaradt.

Hírdetés

Az okokat fel kell tárni, és levonni a következtetéseket a következményekkel együtt… Ez van!

Elemezni kellene az országon belüli állapotokat, valamint a kintről (bárhonnan) kapott javaslatokat, pl. Orbán Viktor idei tusványosi üzenetét is, meg a hozzátartozó későbbi, mások szájából elhangzott Smer-szimpatikus kvázivéleményeket. Szerintem valahogyan úgy közéletileg sem stimmelhetett a kettő (?).

Azonban ne felejtsünk el egyet: az eredmény nem ok, hanem okozat. Az erővonalak már régen effelé mutattak, a PS rakétaszerű, irgalmatlan gyorsaságú (és médiájuk által túlbecsült) felemelkedése nincs ingyen. Valahol egy nagy befektetés valósult meg, aminek elvárják a hasznát. Veszteséges vállalkozásba nagy igyekezettel és elánnal senki sem fektet be. Szlovákiában is van olyan NGO (nem kormányzati szervezet), amelynek érdeke volt – ha nem is teljes sikerrel ment végbe – kihozni a mai állapotokat. Semmi sem tökéletes…

Egy liberális sajtómédium már arról regél, hogy a PS-nek mindenáron meg kell akadályozni Fico visszatérését. Bármi áron – fogalmaznak. Nos, ez nem jó jel.

Államelnökünk politikai besorolása nem titok, mégha pártatlanság is (talán) elvárható lenne. De van az a libsevik nyomás, ami politikai véleményt tud befolyásolni, és végeredményben hátgerincferdülést okozhat.

Tehát: nyugi, nem oda Buda.

Sok elemző úgy látja, hogy a legstabilabb kormány a PS-Hlas-SaS-KDH koalíció lehet a 82 képviselőjével. Mindig van az a pénz…

Aludjunk pár napot, és aztán neki újra a munkának!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »