Nyoma veszett Suhajda Szilárdnak az Everesten, de volt már ilyen – szakértő

Nyoma veszett Suhajda Szilárdnak az Everesten, de volt már ilyen – szakértő

A magyar hegymászó oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül, egyedül akarta megmászni a Föld legmagasabb pontját, és a csúcs közvetlen közelébe jutott, de már több mint egy napja nincs hír a hollétéről. Serpák indultak a keresésére. Pintér Lászlót, a Mozgásvilág hegymászó szakújságíróját, a Magyar Hegymászószövetség kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Nepáli idő szerint szerda este fél 8-kor 8795 méteres tengerszint feletti magasságban, tehát „szintben” 50 méterre a világ tetejétől nyoma veszett Suhajda Szilárd expedíciós hegymászónak. Onnan és akkor érkezett utoljára koordináta a hegymászótól.

„Hogy onnan merre és hogyan, arra már csak találgatásaink, elképzeléseink, valószínűségeink vannak” – szögezte le Pintér László, a Magyar hegymászószövetség kommunikációs vezetője, a Mozgásvilág hegymászó szakújságírója.

Hogy mi az oka annak, hogy a GPS nem működik, arról azt mondta: nem lehet tudni.

„Elég kényes készülék. Szilárdnak egy nagyon sok mászó által használt készüléke van, új, ráadásul idén vásárolta. Ennek szüksége van arra, hogy jól lássa azokat a műholdakat, amelyek a helymeghatározást meg tudják tenni. Amennyiben bármilyen ok van, ami ezt leárnyékolja, ez lehet akár az emberi test is, akkor nem látja a műholdat.

10 percenkénti jeladásra volt állítva a készülék,

volt, hogy 20 perc alatt két jel is jött, aztán 1 óra 50 percig semmi. Aztán megint jött 1-2-3. Aztán 3 óráig megint nem. Gyakorlatilag ezekből a szakaszokból lehetett összerakni, hogy merre mozog Szilárd, nem volt egyszerű kiszámolni, hogy milyen sebességgel és merre mozog. Szintkülönbségben 53 méterre a csúcstól jelezte őt a jeladó, mászóidő szerint nagyon késő este” – részletezte.

Nem tudjuk tehát, hogy elérte-e a csúcsot.

Arra a kérdésre, hogy volt-e még valaki ott rajta kívül akkor, azt felelte, „majdnem biztos, hogy nem”, azt sem tudni, ki volt az utolsó mászó, akivel találkozhatott még, akik esetleg lefelé jöttek.

„Még a szerdai nap folyamán felvettük a kapcsolatot a Szilárd alaptábori logisztikáját szervező céggel, hogy segítsük a lejutását, küldtünk neki fel serpával folyadékot,

mindenki mással kapcsolatba léptünk, aki ott van még fent

7950 méteren a 4-es alaptáborban a déli nyeregben.”

Történt már olyan Suhajda Szilárddal, hogy napokig, órákig nem lehetett róla tudni semmit, aztán mégis épségben előkerült; tavaly a Lhocén, a Föld legmagasabb csúcsán (8516 m) veszett nyoma, ott két napon keresztül semmit tudtunk róla, és a csúcsról sem jelentkezett be.

Nyitókép: Pixabay.com

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »