Nyilvános gyűjtés kezdődik az ipolysági gettóból elhurcoltak emléktáblájára

Nyilvános gyűjtés kezdődik az ipolysági gettóból elhurcoltak emléktáblájára

Az ipolysági gettóból elhurcoltak emlékére az egykori gettó bejáratához emléktáblát szeretnének elhelyezni civil szervezetek, valamint a helybéli lokálpatrióták. A több mint ezer holokauszt-áldozat emlékére állítandó táblát adományokból szeretnék elkészíteni. A nemes cél értelmében nyilvános adománygyűjtést indítottak a mai nappal.

Mint a közleményben olvasható: a második világégés idején közel kilencszáz zsidó élt az Ipoly menti kisvárosban. Többségük elismert kereskedő, földbirtokos, mágnás, valamint értelmiségi volt. Aki nem menekült el időben, azt deportálták, és a halálba küldték. Több mint 1200 zsidót – nőket, férfiakat, gyerekeket és időseket – gyűjtöttek össze a Rózsa és a Malom utca között elterülő ipolysági gettóban. A gyűjtőtáborból mindenkit a vasútállomásra hajtottak, ahonnan marhavagonokban szállították őket Auschwitzba. A gyerekeket és az öregeket azonnal elgázosították, az ipolysági gettóból elhurcoltak 90%-a nem élte túl a koncentrációs tábort.

„Ezekre az eseményekre már csak a város idősebb polgárai emlékeznek. A fiatal nemzedék tagjai hitetlenkednek, és gyakran megkérdőjelezik az egyes információk valódiságát. Nekünk ezért is fontos feladatunk, hogy rendszeresen megemlékezzünk a tragikus eseményekről, ezzel utat mutatva a fiataloknak egy toleránsabb társadalom felé” – szögezik le a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

A kezdeményezők közadakozásból szeretnék az emléktábla költségeit összegyűjteni. Mint megjegyzik: a háromnyelvű emléktábla amellett, hogy emléket állít a holokauszt áldozatainak, lehetőséget ad, hogy elgondolkodjunk a történteken, és figyelmeztet arra, hogy ez már soha többé nem ismétlődhet meg.

Mint Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa, az emléktábla egyik kezdeményezője kifejtette: „az ipolysági gettót a város szegénynegyedében jelölték ki, az érintettek fél órát kaptak a bevonulásra. A kis területen az Ipolysági és a Szobi járásból 1205 embert zsúfoltak össze.”

Mint hozzátette, az egykori gettó léte és pontos elhelyezkedése csak 2016-tól került a város lakóinak köztudatába.

A Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre szervezésében az érdeklődők Márton István nyugalmazott állatorvos vezetésével járhatták be a néhai gettó területét.

– hangsúlyozta Kapusta Krisztina.

Hírdetés

A valamikori gettó bejárata az impozáns ortodox zsinagóga mellett volt. A zsinagógával szemben Vykulinszkyék háza határolta a bejáratot.  Ez volt a gettóparancsnokság épülete is. A vészkorszakban számtalan kínzás történt a falai között. A tervek szerint erre az ingatlanra kerül az emléktábla.

„Emléktábla elhelyezését csak a város, vagy egy civil szervezet kezdeményezheti, jelen esetben az általam megszólított Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag civil szervezett vállalta magára a feladatot” – avatta be a részletekbe a Felvidék.ma olvasóit.

Az emléktábla elkészítési költségének előteremtése érdekében a szervezet gyűjtést szervez, amelyhez rendelkezésre bocsátja a számláját.

A szlovák, magyar és héber nyelvű emléktáblán az alábbi szöveg lesz olvasható:

Ez a ház és a szemközti zsinagóga is része volt az ipolysági gettónak, ahonnan 1944. 6. 8-án több mint 1200 embert hurcoltak el a haláltáborokba.

Az emléktábla állításához megközelítőleg 1800 euróra lesz szükség. A nyilvános gyűjtés január 10-én kezdődött. A tervek szerint a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából lepleznék le idén áprilisban. Alternatív időpont 2022 szeptembere, ebben az esetben a szlovák holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emléknapján leplezik le az emléktáblát.

Pénzbeli felajánlását átutalhatja a Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag civil szervezet számlájára: Slovenská sporiteľňa, a. s., IBAN SK56 0900 0000 0002 2064 1985; variabilný symbol: 2022.

Átutaláskor a „közlemény” rovatban kérjük tüntesse fel a nevét és címét, hogy az Önnek kiállított adományozási szerződést postai úton el tudjuk juttatni aláírásra. Ne felejtse el beírni az utalás célját azonosító négyjegyű számot (variabilný symbol): 2022. Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal: [email protected], 00421 911 148 003.

Ipolysági zsidóság múltja iránt érdeklődők jelenleg két egykori zsinagóga épületét, a két zsidó temetőt, valamint két holokauszt-emlékművet, illetve a Kulka család emlékét őrző botlatókövet tekinthetik meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »