Nyílt nappal várja a családokat augusztus 20-án az Országos Széchényi Könyvtár

Nyílt nappal várja a családokat augusztus 20-án az Országos Széchényi Könyvtár

A nemzeti ünnepen is várja a családokat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK): az államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából vasárnap nyílt napot rendeznek a családok számára – tájékoztatta az OSZK csütörtökön az MTI-t.

Az Országos Széchényi Könyvtár közleményében kiemelik, hogy a nyílt napon az érdeklődők megtekinthetnek egy rövid divattörténeti áttekintést.

A mai modellfotókhoz kísértetiesen hasonlatos felvételeken látható a hanyag, cigarettázó, de határozott tekintetű Babits Mihályné Tanner Ilona írónő, írói álnevén Török Sophie, illetve Makay Margit színésznő, akiről a gazdagság és fiatalság könnyed és gondtalan bája sugárzik, amint teniszruhában pózol, vagy éppen egy újságírónak mutatja be cipő- és táskagyűjteményét.

A nemzeti könyvtár másik rendhagyó kiállítása a 140 év – álom a színpadon címet kapta, amelyen az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára színháztörténeti gyűjteményéből mutatnak be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200., illetve Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán.

Hírdetés

A látogatók a színpadi függönyöket megidézve jutnak a kiállítási térbe, ahol digitálisan fellapozható Paulay Ede rendezőpéldánya, szelfit készíthetnek az ősbemutató Luciferével, valamint odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé.

Az érdeklődőket egész nap szakértő kolléga várja és kalauzolja a tárlatban – áll a közleményben.

Az érdeklődők a két kiállítás mellett bejárhatják az évszázadok értékeit rejtő raktárakat, valamint megismerkedhetnek a könyvtár épületének históriájával, feltárva azon részeket is, amelyek a modern kulisszák mögött még őrzik az egykori királyi palota emlékét.

A nemzeti könyvtár vendégei részt vehetnek egy vársétán is, amelyen a budai Vár címereiben és épületdíszeiben található állatábrázolásokat, állatszobrokat mutatják be.

A nyílt napon a nemzeti könyvtár 10.00 és 17.30 óra között lesz nyitva.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »