Nyelvi fókuszú a magyarellenesség Romániában

Miközben egyre kisebb a magyarok közvetlen diszkriminációjának a támogatottsága a román többség körében, látványosan növekszik a nyelvi intolerancia – derül ki a Székelyhon TV legújabb adásából.

„Nyelvi fókuszú Romániában a magyarellenesség” – állapítja meg a Nézőpontban Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója. A románok kétharmada azt gondolja, a magyaroknak egymás között sem illik az anyanyelvükön beszélniük, ha a környezetükben megjelenik egy román, például már abban az esetben át kellene váltaniuk az állam nyelvére, ha egy terem egyik asztalánál, elkülönülve beszélgetnek.

Hírdetés

Kiss Tamás társadalomkutatóval folytatott beszélgetésből kiderül, hogy le lehet számolni azzal a román társadalomban széles körben elterjedt hamis előítélettel, miszerint sok magyar nem akar megtanulni románul. „Én a kutatói pályám során nem találkoztam olyan erdélyi magyarral, aki azt mondta volna, hogy nincs szükség a román nyelvtudásra” – állapítja meg Kiss Tamás, rámutatva arra is, hogy másrészt nemcsak a Székelyföldön, hanem például Kolozsváron is jelentős azoknak a magyaroknak a száma, akik intézményesen kompakt világban élik az életüket, és az ő esetükben nyilvánvalóan alacsonyabb a román nyelvtudás.

A műsorból kiderül, miért várja el a többségi társadalom a magyaroktól a nyelvváltást, miért szúrják oda a kisebbségieknek: „Vorbiți românește!”, mint ahogy az is, miért nem nőtt fel oda még napjainkban sem a hazai oktatás, hogy a magyar gyerekek könnyen elsajátítsák az állam nyelvét. A Kiss Tamás szociológussal készült interjú megtekinthető a Médiatér YouTube-csatornáján.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »