Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen és különleges ízekkel vár a Mamma Mia Pizzéria: augusztus 1-i hírösszefoglaló

Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen és különleges ízekkel vár a Mamma Mia Pizzéria: augusztus 1-i hírösszefoglaló

Kisebbségi nemzetpolitika, külhoni közösségek helyzete, kulturális élmények – Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen kárpátaljai résztvevőkkel; Különleges ízekkel vár a Mamma Mia Pizzéria – Az ételt élvezni kell; Fóliás zöldségtermesztés, kicsit másként – Piaci rések; Kiránduláson a beregardói énekkar; Lelkészbeiktatás Aklihegyen – Tisztán hirdetni az igét mindenkor. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. július 31-augusztus 1-jén.

Az idei esztendő eddigi legnagyobb nemzetpolitikai rendezvényére került sor július 22. és 24. között Sátoraljaújhelyen, ahol anyaországi és külhoni politikusok, gazdasági szakemberek, felsőoktatási és egyházi vezetők, kisebbségvédelmi élharcosok tartottak érdekes és tanulságos előadásokat. A Zemplén szívében, a Rákóczi Szövetség bázisán, festői környezetben sorra kerülő seregszemlén Kárpátaljáról közel 40-en vettek részt, akik elsősorban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség különböző tisztségviselői közül kerültek ki.

Az olaszok egyik nemzeti eledele, a pizza, azon ételek sorába tartozik, melyet idős és fiatal egyaránt kedvel. A magyar konyha ízvilágától sem áll ez távol, hisz a kemencében sült szalonnás-hagymás-kolbászos kenyérlángost eleink is az asztalra tették. A Balazséron található Mamma Mia Pizzéria igazi olaszos ízekkel várja vendégeit. Vezetői, Sütő Meliora és férje, Ferenc fiatalos lendülettel vágtak bele vállalkozásukba, hogy itthon teremthessék meg családjuk jövőjének alapjait. 

Hírdetés

A több lábon állás szinte valamennyi földműves számára régóta korparancs. Különösen az országunkban, ahol a családi gazdaságok sem állami támogatásra, sem kedvezményes hitelekre nem számíthatnak. Éppen ezért minden szezon kezdetén óriási fejtörést okoz a fóliás zöldségtermesztőknek, hogy a rendelkezésre álló hajtató közegben ezúttal milyen növényeket termeljenek, illetve azokat milyen sorrendben helyezzék el a tavaszi-őszi fordulóban. Megyénk egyik slágernövénye, a hónapos retek évek óta jól fizet. Kivételt képezett ez alól a 2020-as esztendő, amikor is a járvány megfékezésére hozott intézkedések keretében a hatóságok a zöldség- és gyümölcspiacokat mintegy két hónapra bezárták, éppen akkor, amikor a retek tömeges érése, szedése zajlott.

A beregardói református gyülekezetben immáron 23 éve működik az énekkar Fring Erzsébet vezetésével. Már régóta terveztek egy közös kirándulást, amire végül az elmúlt héten sor is került. A kis csapat ezúttal – közös imát követően – a gyönyörű környezetben elterülő impozáns Schönborn parkba vette az irányt. Felejthetetlen élményeket szereztek itt. A látnivalóval alig tudtak betelni. És ismét rácsodálkoztak, Isten milyen csodálatos világot teremtett gyermekei számára. Ezért is hálát kell adni neki és dicsőíteni őt. Így aztán ezt az alkalmat is kihasználták, hogy új éneket tanuljanak, amivel a vasárnapi istentiszteleten a gyülekezetet is megörvendeztették.

A Kárpátaljai Református Egyház Máramaros-Ugocsa egyházmegyéjében július 25-én beiktatták az aklihegyi református gyülekezet lelkipásztorát, Mészár Istvánt. Az ünnepségen történelmi eseménynek lehettek tanúi a jelenlévők, hiszen most először lett a gyülekezetnek saját, megválasztott lelkipásztora, mivel Aklihegy csak az 1990-es években vált önálló gyülekezetté Oroszi Pál kezdeményezésére.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »