Növekedett a munkanélküliek száma, de egyelőre nem kell megijedni!

Növekedett a munkanélküliek száma, de egyelőre nem kell megijedni!

Idén augusztusban havi 0,01 százalékponttal 5,23 százalékra nőtt a regisztrált munkanélküliek aránya Szlovákiában – számolt be a munkaügyi tárca.

Az idei év eleje óta Szlovákiában a munkanélküliség új fő mutatójaként számon tartott munkaképes korú rendelkezésre álló álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességen belül havi összevetésben 0,02 százalékponttal, négy százalékra nőtt a múlt hónapban.

2022 augusztusához képest 0,53 százalékponttal csökkent.

Különösen pozitívan értékeljük a 29 év alatti fiatalok és az 50 év felettiek fejlődését. Mindkét kategóriában az elmúlt tíz év egyik legalacsonyabb értékét érte el a munkanélküliek száma, augusztusban pedig júliushoz képest ismét csökkent”

Hírdetés

– jelentette ki ennek kapcsán Juraj Káčer, a munkaügyi tárca államtitkára.

Azt is érdmes megjegyezni, hogy tovább csökken a munkaügyi kirendeltségeken álláskeresőként nyilvántartott azon munkanélküliek száma, akik egyetemet végzettek. Májusban és júniusban, a tanév végét követően a hatóságok a végzősök hagyományos gyarapodását rögzítették a névjegyzékben. Míg áprilisban 759-en fejezték be egyetemi tanulmányaikat az elmúlt két évben, addig májusban már 2116-an, júniusban pedig 5500-an. Júliusban 5108-ra, a múlt hónapban 4255-re csökkent a számuk.

Ez is azt jelzi, hogy évről évre csökken az egyetemet végzettek száma a munkanélküliek nyilvántartásában. Egyúttal továbbra is nagyon alacsony szinten marad a 29 év alatti fiatalok száma, akiknek nincs állásuk. 

Szeptemberben az érettségizett diákok munkaerő-piaci megjelenése valószínűleg a munkanélküliség enyhe növekedéséhez vezet majd a tárca szerint.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »