Novák Katalin Pozsonyba látogatott

Novák Katalin Pozsonyba látogatott

Olyan uniós gazdasági szankciókra van szükség, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak – mondta el pénteken Pozsonyban a Zuzana Čaputová szlovák államfővel folytatott négyszemközti, majd plenáris megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin köztársasági elnök.

„Álláspontunk az első perctől határozott: elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna elleni támadását és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett” – hangsúlyozta a magyar államfő.

Mint hozzáfűzte, az Oroszországgal szembeni szankciók terén eddig sikerült elfogadható kompromisszumokat elérni, például az olajembargó alól mind Szlovákia, mind Magyarország kivételt élvezhet.

hozzátéve: olyan szankciós csomagok támogatását fogja javasolni Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek is, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak.

Hírdetés

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnök asszonya első hivatalos szlovákiai látogatása során a Szövetség elnökével is találkozott.

Forró Krisztián Magyarország államfőjét a tágyalás során tájékoztatta a 2020-as parlamenti választás után parlamenti érdekképviselet nélkül maradt felvidéki magyar közösség helyzetéről.

Forró szerint a szlovákiában élő magyarok és a többi nemzeti közösség jogállásának rendezése és az általuk lakott déli és keleti régiók felzárkóztatása az egy évvel ezelőtt megalakult magyar Szövetségre hárulnak.

„Ehhez arra van szükség, hogy az egy hónap múlva sorra kerülő összevont önkormányzati és megyei választásokon a Szövetség megőrizze a bástyáit“ – nyilatkozta az egyesült magyar párt elnöke, aki szerint a Szövetség sikere Szlovákia és Magyarország jó együttműködésének is fontos eleme.

(Sajtóközlemény/MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »