Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

A köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét– értesült az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból. A késlekedés eddig sem elsősorban Novák Katalinon múlt, az államfő mindig határozottan elítélte az orosz agressziót, augusztus 23-án pedig Kijevbe utazik.

Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára márciusban erősítette meg a hvg.hunak, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Minden esetben az államfő hozzájárulása– befogadó nyilatkozata– kell ahhoz, hogy egy külföldről érkező diplomata elkezdhesse a munkáját.

Hírdetés

Az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir aktája körülbelül három hónapja került a Sándor-palotába – írta még júliusban az Index, hangsúlyozva: „a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára”. A nemzetközi diplomáciában rendkívül szokatlan és udvariatlan, ha egy államfő egy másik államfő számára nem elérhető. Nemcsak az államfő felé udvariatlan, de az általa képviselt ország méltóságát is sérti, ami a csaknem kétmillió menekültet befogadó és folyamatos humanitárius segítséget nyújtó Magyarország esetében érthetetlen – derült ki az Index cikkéből.

Az államfő több gesztust is tett már – most aláírta az agrémentet. Az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból megtudta: a köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét. Az előzmények fényében, az elnöki hozzájárulás megadása gesztus értékű, ami azt is jelzi, Magyarországon nem múlik a két ország korrekt viszonya– fogalmazott forrásunk.

A késlekedés a befogadó nyilatkozat esetében azért is volt váratlan Novák Katalin részéről, mert már az államfői beiktatásakor a Kossuth téren határozottan elítélte az orosz agressziót és azóta is minden alkalommal, amikor az ukrajnai háborúról megszólalt, valamint Kijevben találkozott már Zelenszkij ukrán elnökkel, és az ukrán miniszterelnökkel is több alkalommal.Azaz, a köztársasági elnök már több gesztust is tett Kijev felé. 

Arról július közepén beszámoltunk, hogy Novák Katalin elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – ez azt is jelenti, hogy a magyar államfő újra személyesen találkozhat Zelenszkij ukrán elnökkel.

A kijevi út előtt a köztársasági elnök ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét– közölte korábban a Sándor-palota. A köztársasági elnök kiemelten fontosnak tartja, hogy találkozzon a kárpátaljai magyarokkal ilyen nehéz időben.

Sándor Fegyir megbízólevelét elküldik a Külügyminisztériumnak. Arra nincs eljárási szabály, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az agrément aláírására, a fogadó államtól függ, milyen hosszan várakoztatja a nagykövetet (vagy adott esetben nem írja alá a megbízó levelét).

Most, miután Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános– akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben–, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek.

Forrás: atv.hu

Borítókép:  Facebook / Українська асоціація “Єдність”

The post Novák Katalin aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »