Nőtt az orosz cseppfolyós gáz behozatala az unióba

Nőtt az orosz cseppfolyós gáz behozatala az unióba

Az idei évben felével nőtt az Oroszországból származó cseppfolyós gáz (LNG) behozatala két uniós országba, Spanyolországba és Belgiumba – derült ki az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) adataiból.

A szervezet vonatkozó jelentésében arról írt, hogy tovább szélesedett a szakadék az Európai Unió LNG felvételi kapacitása és az uniós kereslet között, s ennek következtében emelkedett az Oroszországból származó cseppfolyós gáz behozatala.

Hírdetés

Az EU 2023 januárja és júliusa között 41 milliárd eurót költött LNG behozatalra, a legnagyobb kedvezményezettek pedig az Egyesült Államok (17,2 milliárd euró), Oroszország (5,5 milliárd euró) és Katar (5,4 milliárd euró) voltak – áll a jelentésben.

„A gázkereslet csökkenése megkérdőjelezi azt az állítást, hogy Európának több LNG-infrastruktúrára lenne szüksége energiabiztonsága eléréséhez. Az adatok azt mutatják, hogy nem” – írta Ana Maria Jaller-Makarewicz, az IEEFA elemzője. Hozzáfűzte: a gázfogyasztás csökkentése felé tett jelentős előrelépés ellenére az európai országok azt kockáztatják, hogy az orosz csővezetékektől való függőséget egy felesleges LNG-rendszerre cserélik, ami még inkább kiteszi a kontinenst az ingadozó áraknak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »