Nőtt a karácsony előtti alkalmi munka iránti érdeklődés

Nőtt a karácsony előtti alkalmi munka iránti érdeklődés

Nőtt a karácsony előtti alkalmi munka iránti érdeklődés, de a korábbi évektől eltérően nem a diákok és a nyugdíjasok, hanem a tartós munkaviszonyban levők körében, bérkiegészítés céljából – tájékoztatott a Grafton munkaközvetítő ügynökség.

„Az ok a kedvezőtlen gazdasági helyzet és az infláció. Egyre több az olyan érdeklődő, aki a tartós munkaviszonya mellett vállalna alkalmi munkát, a megélhetési költségek növekedése miatt. Ugyanis a növekvő kiadások fedezésével azok is nehezen birkóznak meg, akiknek emelték idén fizetését” – mondta Andrej Gurín, a Grafton zsolnai (žilina) irodájának vezetője.

Karácsony előtt leggyakrabban eladói munkakörbe keresnek szezonmunkást, ezek teszik ki az állásajánlatok 40%-át, legyen szó klasszikus boltokról vagy karácsonyi vásárról.

Hírdetés

Emellett sokan keresnek raktárost, csomagkézbesítő futárt, árukirakót és pincért is. Az alkalmi munkát keresők körében nagy az érdeklődés a karácsonyi vásárok nyújtotta lehetőségek iránt.

A nyugdíjasok idén vártak, és kapnak is a kormánytól rendkívüli év végi nyugdíjkiegészítést, ezért közülük jóval kevesebb keresnek karácsony előtti alkalmi munkát.

Tavaly sok ukrán menekült is vállalt ilyen munkát az ünnepek előtt, de mostanra nagy részük már állandó munkakörben helyezkedett el.

Dacára az inflációnak, az alkalmi munka órabére nem emelkedett jelentősen. Itt is érvényes, hogy Pozsonyban (Bratislava) és környékén fizetnek a legtöbbet, és ahogy haladunk kelet felé, úgy csökken az összeg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »