Nógrádi: Tovább gyengül Merkel pártja

Pár éven belül teljesen más pártszerkezet alakulhat ki Németországban, amennyiben a történelmi válságban lévő két vezető párt, az SPD és a CDU nem képes megújulni – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában a hétvégi hesseni tartományi választások előtti elemzésében.

Hessenben a legutóbbi választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 38 százalékot szerzett, míg jelenleg 26 százalék a támogatottsága. A Zöldek pártjával eddig nagykoalícióban kormányoztak. A Zöldek támogatottsága 20 százalékon áll, míg négy éve 11 százalékot szerezett, de még ez is kevés az abszolút többséghez – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy Angela Merkel pártja tovább gyengül, és nagyon nehéz lesz a CDU-nak kormányt alakítani Hessenben – fűzte hozzá.

Elvileg egy baloldali kormány is elképzelhető a hétvégi választás után, a szociáldemokraták, a Zöldek és a kommunisták együttműködésével, de utóbbival az első kettő nem lép koalícióra – mondta Nógrádi György.

A szociáldemokraták támogatottsága szintén meredeken esett a tartományban a legutóbbi választások óta, amikor a szavazatok 30 százalékát szerezték meg. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelenleg 20 százalékon áll, míg országos szinten a negyedik helyen, ami történelmi mélypontot jelent. A SPD hanyatlásának oka, hogy nem tud komoly programot adni, nincs megfelelő stratégiája.

A CDU és az SPD térvesztésével párhuzamosan az Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 4 százalékról 12 százalékra, míg a kommunista utódpárté 5 százalékról 8 százalékra emelkedett.

Már nem váltópárt az SPD

A szociáldemokraták helyzetét értékelve elmondta, hogy egyre többen vélik úgy a párton belül, hogy nincs olyan karizmatikus vezetője, mint Helmut Schmidt vagy Willy Brandt. Az április óta elnöki posztot betöltő Andrea Nahles rendkívül középszerű pártvezető, és egyre nagyobb a párt elutasítottsága.

Arra a kérdésre, hogy a Zöldek lehetnek-e a baloldal új váltópartja, úgy válaszolt, hogy igen. A párt megerősödése annak köszönhető, hogy az SPD-ből és a CDU-ból kiábrándult szavazók nagy része a Zöldeket választja.

Hírdetés

Geopolitika érdekütközések

A szaúdi újságíró meggyilkolása kapcsán Nógrádi György Recep Tayyip Erdogan keddi sajtótájékoztatójára utalva elmondta, hogy a török elnök diplomatikusan fogalmazott a nagy érdeklődéssel vált eseményen. Sajtóbeszámolók szerint a török elnök miközben magyarázatot követelt a gyilkosságra, szemmel láthatólag igyekezett kímélni Szalmán szaúdi királyt.

Erdogan nem mondta, hogy felelős lenne bárki az uralkodó családból. Sejtette, de nem mondta ki – fogalmazott.

Nógrádi György elmondta: a török elnök tájékoztatója előtt a CIA főigazgatója megérkezett Törökországba, és egyeztetett a török vezetéssel. Hangsúlyozta, hogy stratégiai érdekkülönbség van Szaúd-Arábia és Törökország között, máshogy látják a térséget.

Kedden a Sky News közölte a hírt, hogy megtaláltak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró holttestét a szaúdi főkonzul kertjében. Egyelőre ezt a hírt még nem erősítették meg.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia nemrég a világ legnagyobb fegyverüzletét kötötte, 450 milliárd dollár értékben – hangzott el az adásban. A biztonságpolitikai szakértő szerint csak részben igaz az amerikai elnök kijelentése, hogy nem lehet gazdasági szankciókat életbe léptetni Rijád ellen, mert akkor másoktól vennék meg a fegyvert, illetve a szankciók egymillió amerikai munkahelyet érintenének.

A kétoldalú viszony éleződését jelzi, hogy az amerikai elnök közölte, hogy nem fogadja el a szaúdiak magyarázatát, és több mint 20 szaúdi állampolgártól, akiket felelősnek tartanak az újságíró haláláért, megvonták a beutazási engedélyt az Egyesült Államokba.

Eltérő érdekek

A török és az amerikai stratégiai célok teljesen eltérők. A török stratégia cél, hogy Ankara a térségben vezető szerepet töltsön be Szaúd-Arábia ellenében. Az amerikai cél, hogy ne veszélyeztessék a szaúdi rendszert, a kritika egy pontig mehet el – fogalmazott Nógrádi György, aki hozzátette, az uralkodót, a trónörököst nem fogják támadni.

Emlékeztetett arra, hogy pár hete Rijádban összehívták a világ egyik legnagyobb befektetési konferenciáját, ahol a szaúdi beruházásokhoz szerettek volna 50 milliárd dollárt összegyűjteni, de a meghatározó angol, francia, német pénzügyi és gazdasági vezetők nem vettek részt az eseményen az újságíró meggyilkolása miatt tiltakozásul. Angela Merkel német kancellár kilátásba helyezte, hogy leállítja a Szaúd-Arábiába irányuló német fegyverexportot, de ez az amerikai export ezreléke.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »