Nógrádi: Nehéz helyzetben van a CDU

Nógrádi: Nehéz helyzetben van a CDU

Angela Merkel német kancellár a sajtóhírek szerint fontolgatja egy kormányátalakítás lehetőségét, hogy megerősítse politikai helyzetét, és ki tudja tölteni negyedik kancellári mandátumát. És az utóbbi hónapokban egyre többen találgatják, vajon Merkel idő előtt távozik-e a kormány éléről, és helyét a CDU elnökének átadja-e – hangzott el csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában.

A vasárnapi EP-, illetve a brémai tartományi választások elsősorban az európai parlamenti küldöttség összetételét, valamint a tartományi szintű politikát határozzák meg, de mindenképpen hatással lesznek Merkel kancellár karrierjére is.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a műsorban elmondta: az alapvető probléma az, hogy Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) folyamatosan gyengül, és a kommunista utódpárt, a Die Linke pedig összefogásra buzdítja a baloldali Szociáldemokrata Pártot és a Zöldeket.

Nem valószínű a kormányátalakítás

A szakértő valószínűtlennek tartja a német kormányátalakítást, ugyanis már két héttel ezelőtt is arról cikkezett a német sajtó, hogy Angela Merkel lemond a német kancellári posztról, és átveszi Jean-Claude Juncker helyét az Európai Bizottság élén. Ez Nógrádi György szerint azért sem lehetséges, mert ebben az esetben felbomlana a kormánykoalíció.

 (Fotó: EPA/Clemens  Bilan)

Angela Merkel német kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU elnöke (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

Hírdetés

Azt, hogy Merkel nem alakítja át a kormányát, az is erősíti, hogy a német újságok és híroldalak arról írnak, hogy Merkel leváltaná gazdasági miniszterét, Peter Altmeiert – aki eddig rendkívül hűséges volt hozzá, éveken át támogatta minden döntését –, és a helyére Jens Spahnt nevezné ki, aki jelenleg egészségügyi miniszter, és aki korábban nyíltan szembehelyezkedett a kancellárral. Ez nem tűnne bölcs döntésnek, hiszen a gazdasági miniszternek mindig erősebb a hatalma, mint az egészségügyinek, nem mozdítható el olyan könnyen pozíciójából – vélekedett a szakértő.

Nógrádi szerint Merkel akkor gondolkodik el a kormányátalakításon, ha a CDU az európai parlamenti választásokon vereséget szenved, és ha ehhez hozzáadódik a vasárnapi, brémai tartományi választások veresége is. Továbbá, ha a három – még az évben hátralevő – volt NDK-s tartományban tartott választáson is gyengén szerepel a párt, akkor vagy Merkelnek, vagy Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK), a CDU jelenlegi elnökének távoznia kell posztjáról – folytatta Nógrádi.

AKK azért van veszélyeztetett helyzetben, mert a tavaly decemberi népszerűsége az utóbbi hónapokban gyors ütemben csökkent a párton belül. A „szürke eminenciás” szerepét azóta sem tudja ellátni, nem tud irányítani a háttérből, és a párton belül nem fogadják el.

Nehéz helyzetben van a CDU

A CDU azért van nehéz helyzetben, mert AKK utódját nehéz lenne megtalálni, ugyanis a párt vezetői szerint csak olyan ember lehet pártelnök, aki nem a berlini pártközpontból érkezik, ugyanis ő a merkeli gondolkodást követné.

A vidéki tartományok CDU-s miniszterelnökeinek egy része azért nem jöhet szóba, mert idősek már ahhoz, hogy pártelnökök legyenek. A két, korát tekintve is megfelelő „ jelölt” közül az egyik Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther, aki fiatal és tehetséges, de nem lehet utód, mert balra áll Merkeltől, viszont szóba jöhet a Saar-vidék vezetője, Tobias Hans, ugyanis hasonló kaliberű politikus, mint Günther, de középen helyezkedik el a politikai palettán.

Kérdés, hogy a vasárnapi választás után hogyan alakul majd a még baráti, de már nem stratégiai egyetértésben lévő Merkel–Macron-viszony, illetve egy konfliktus során a német lakosság kiállna-e Németországért, amelynek már 30 százaléka nem német – fejezte be Nógrádi György.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »