Nógrádi: nagy a félelem Európában

Nógrádi: nagy a félelem Európában

A csütörtökön lezuhant EgyptAir-géppel kapcsolatban még mindig kérdéses: terrortámadás történt-e valójában. Ha igen, akkor fontos jelzés, hogy a repülő Párizsból indult.

Eközben a németek olyan információk birtokába jutottak, hogy terroristák már a francia Eb-re készülnek, főleg a nyitó meccsre. A legaktuálisabb biztonságpolitikai szempontokat Nógrádi György elemezte az M1 ma reggel című műsorában.

A menekültkvótával kapcsolatos kérdésre válaszolva Nógrádi György elmondta: biztos abban, az európai politikának változnia kell. Az osztrák kancellár megbukott, a német CDU-CSU pártszövetség népszerűsége 32 százalékon áll, miközben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) népszerűsége is mélyponton van, mindez azt mutatja, a lakosság döntött. A politika azonban elképesztő hátránnyal megy utána, aminek meglesz az ára – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Németországban az új pártnak számító AfD (Alternatíva Németországnak) 15-ön áll, és ha lehagyja a 20 százalékon álló szociáldemokratákat, abból „katasztrófa lesz, fejeknek kell hullaniuk” – fogalmazott.

Európában nagy a félelem – nyomatékosította Nógrádi György az egyiptomi repülőgép katasztrófájával kapcsolatban. Franciaországban folyamatosan hosszabbítják a rendkívüli állapotot, ami újabban már a labdarúgó Eb-ig tart. Emlékeztetett: május 10-én a francia nemzetgyűlés honvédelmi bizottságában elhangzott – egy azóta már nyilvánossá tett jegyzőkönyv szerint -, hogy Franciaország első számú európai terroristacélpontnak tekinthető.

De miért van az első helyen, és mit tesznek ez ellen? – tette fel a kérdést Nógrádi. – Amíg ugyanis nem számolják fel az Iszlám Államot, addig ezek a merényletek folytatódni fognak. Elhangzott a zárt ülésen az is, hogy tömeges bombamerénylet várható.

Hírdetés

A lezuhant géppel kapcsolatban megjegyezte: az Airbus jelenleg a legbiztonságosabb közé tartozó típus. 1989 óta repül, négyezer ilyen gép emelkedik fel a levegőbe nap mint nap, rendkívül jó biztonsági arányokkal. Ettől persze még bármi történhetett – jegyezte meg a stúdióvendég. Hozzátette: a légi katasztrófa esetében „vicc”, hogy 30 órával a katasztrófa után sem találják a roncsokat. Szörnyű, hogy nem lehet 100 százalékos biztonsággal kimondani semmit.

Érdekes megfigyelni a nemzetközi eseményeket is – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. Obama megtette azt, amit hónapok óta nem: szóba állt a török Erdogannal. Kijelentették, közösen fellépnek a terror ellen, és meg kell akadályozni egy újabb merényletet. Ezeket a mondatokat azonban a mandátumától hamarosan búcsúzó amerikai elnök PR-jának tartja.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter néhány napos amerikai tárgyaláson vett részt, ám ezt is a marketing kategóriájába sorolta Nógrádi György, hiszen „ezt követően nem történt a világon semmi”.

Ugyan kirúgtak a párizsi repterekről 80 olyan embert, akik kötődtek valamilyen formában az Iszlám Államhoz, de vajon hányan maradtak még? – tette fel a kérdést. – Az olyan munkákat, mint csomaghordás, illetve azok repülőbe pakolása, francia ember nem fogja elvégezni, azt döntően harmadik világbeli emberek vállalják el. Innentől megnövekednek a biztonsági kockázatok.

A német alkotmányvédelmi hivatal korábban kijelentette: 10 ezer szalafista (szélsőséges iszlamista) kapcsolatokkal rendelkező embert tartanak nyilván az országban. Ők valahol dolgoznak, ilyen számban azonban nem lehet őket kirúgni az állásukból. Csak egy lehetőség lenne, azonnali hatállyal kiutasítani Németországból. Ezt azonban nem tették meg, miközben már ezer fölé ért a nyilvántartott terroristák száma. A nyilvántartásokat már létrehozták, de az ezt követő lépések még hiányoznak – nyomatékosította.

Lehozták ugyan a hírekben, hogy kirúgtak egy embert, aki repülőgépeket „pucolt”, de mi van a többivel? A német elhárítás vezetője is kijelentette: itt nem terror van Európában, hanem háború. Felvállaltuk a háborút? Nem. Ez innentől kezdve egy szörnyen nehéz dilemma – zárta a beszélgetést a biztonságpolitikai szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »