Nógrádi György: Az izraeli politika a világ jelentős részét irritálja, ezt ki kell mondani!

Nógrádi György: Az izraeli politika a világ jelentős részét irritálja, ezt ki kell mondani!

Nógrádi György biztonság technikai szakértő volt tegnap az Info Rádió Aréna című műsorának vendége, ahol is beszélt a közel-kelet aktuális kérdéseiről.

Az alap dilemma az az, amiről a nyugat nem hajlandó tudomást venni, hogy AszAd, bár a lakosság nem szereti megnyerte a választásokat. Miért?

Mert, ha választania kellene a szunnita a városlakónak, hogy eltűr-e egy siita vezetőt, vagy a szélsőséges siita terroristákat választja, akkor Aszadot választották. Megnyerte most a nyugati értelemben vett szabad választásokat.

Igen, de itt még valami lesz, mert a nyugat tudja pénzelni, fizetni, technikával ellátni a lázadókat. De, valamilyen megoldás kell Szíriában.

De, most jön az élesebb probléma.
A leghosszabb Izraeli határ a jordán határ. Izrael és Jordánia között kiváló a kapcsolat. Igen, a jordán királyt az ott élő, lakosság kétharmadát kitevő palesztinok nyomják, és a beduin törzsek sem fogadják el hosszú távon a mai izraeli politikát. Ez az izraeli politika a világ jelentős részét irritálja, ezt ki kell mondani.

Máshogy fogalmazva, ha Jordániában bármilyen egy hatalom váltás történne, akkor Izrael egy olyan hosszú frontot kap, ami egy alapvetően új stratégiai helyzetet teremt, és ehhez jön hozzá az egyiptomi határ, és a Hámász.

Mi a dilemma a gázai háborúnál?

Hírdetés

Az, hogy olyan területen vívnak háborút, ahol az egy négyzetkilométerre 5000 ember jut. Ennyi az egy négyzetkilométerre jutó lakosság Berlinben, vagy Münchenben. Tehát, nem tudnak hova menekülni.

Tényleg a Hámász kezdte el a rakéta csapást? Igen.
Van a Hámásznak légiereje? Nincs.
Izraelnek van egy amerikaiak által támogatott Vaskupola rendszere? Igen.

Azért erről el kell mondani, hogy ez a Vaskupola úgy működik, hogy 90%-os a biztonság. De, egy komolyabb rakétacsapásnál a 90% azért nem elegendő. Ezt azért a világon mindenki tudja.

A Hámász emberei, az ott élő egyszerű palesztinok nem mehetnek ki a tengerre, mert Izrael zárja. Tehát, itt a helyzetben vagy lesz politikai áttörés, vagy kő kövön nem marad. A Hámász képes és kész arra, hogy rakétákat bármikor indítson, Izrael képes és kész arra, hogy bármikor bombázzon. De, ezzel a konfliktus nem oldódik meg.

Én egyetlen adatot írtam ki magamnak, hogy hányan látogatták meg a Hámász honlapját, és hányan Izraelét. Hét millió ember ment rá Európából a Hámász oldalára megnézni, hogy mit mondd, és négyszázezren Izraelére. Nagyon leegyszerűsítve ez húsz az egyhez.

Tehát, máshogy fogalmazva, vagy képes és kész Izrael arra, hogy egy új stratégiában gondolkodjék, vagy elszigetelődik.
Az arab világban elszigetelődött. Európában, a korábban évtizedekkel ezelőtt meglévő Izrael melletti szimpátia véget ért, és az Egyesült Államok fanyalogva támogatja azt az Izraelt, amely elkövette azt a stratégiai hibát, hogy az amerikai választásokon a vesztest támogatta.


Forrás:nemzeti.net