Nobel-díj után Corvin-lánc is

Nobel-díj után Corvin-lánc is

Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el.

A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak, a CMF ügyvezető igazgatójának (j) a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Hírdetés

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatóknak Magyar Corvin-lánc kitüntetést adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden – közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy felfedezéseivel mindkét kitüntetett rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el. Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.
   
Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el.
   
A köztársasági elnök szerint ezzel „nekünk magyaroknak óriási büszkeséget, hazánknak és minden magyar embernek – határon innen és határon túl – dicsőséget szereztek”.
   
„A mai világban kevés olyan sikeres ember akad, aki hasonló természetességgel tudja venni, kezelni a rivaldafényt, mint Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Mi ezt a nagyszerű emberi magatartást, szerénységet is köszönjük nekik, nemcsak tudományos sikereiket. Mert ezzel példát adnak mindannyiunknak” – mondta Sulyok Tamás.
   
A köztársasági elnök szavai szerint példamutatásuk, ösztönző hatásuk nem csupán emberi tartásukban és tudományos sikereikben merül ki. „Ők azok, akik ismerik a magyar rögvalóságot, hiszen beleszülettek. De ismerik közös kultúránk, nyelvünk, sajátos gondolkodásmódunk, nemzeti értékeink és hagyományaink erejét is” – emelte ki.
   
„Bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól. És ezzel hitet adtak Nyírbátortól Kőszegig, sőt, Beregszásztól Szabadkáig minden tehetséges magyarnak, hogy érdemes küzdeni, tűrni és dolgozni” – fogalmazott Sulyok Tamás.
   
Kiemelte: Karikó Katalin és Krausz Ferenc nemcsak kiváló tudósok és nagyszerű emberek, hanem igaz magyarok is, és ezért méltó és szükségszerű is, hogy hazájuk az egyik legnagyobb kitüntetésben részesítse őket.
   
A közlemény szerint Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál. Krausz Ferenc pedig megköszönte a „szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet”, és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.
   
Mint írták, Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két kiváló elmével bővült a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a sikeres magyarok legjobbjait fogja össze.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »