Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter – a nap hírei

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter – a nap hírei

Több változtatást javasol a szűrővizsgálatoknál a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Benjámin Netanjahu továbbra is a Gázai övezetet irányító Hamász megsemmisítését tartja a háború legfőbb céljának

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter bejegyzése szerint a beruházásokra adható maximális összeg értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik, emellett a jelenlegi 25 helyett akár már 50 százalékos maximális támogatási intenzitást ítélhetnek oda a vállalatoknak. Szijjártó Péter ismertetése szerint az idén 13 milliárd euró lesz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül beáramló tőke mennyisége, ami a duplája az eddigi éves rekordnak.

Több változtatást javasol a szűrővizsgálatoknál az országos tisztifőorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Müller Cecília a Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozta: szervezett szűrések esetében a célcsoportok és a vizsgálati módszerek felülvizsgálatát, és új, de már teszt jelleggel kipróbált népegészségügyi szűrések bevezetését javasolják. Müller Cecílai szerint annak érdekében, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, ugyanakkor a szakma ebben a kérdésben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem.

A beteg gyermeküket egyedül nevelő szülők nagyobb támogatását kéri a kormánytól az LMP. Hohn Krisztina, a párt népjóléti és családügyi szakszóvivője elmondta: a kormánynak legalább az infláció mértékével kellene növelnie a gyermekek otthongondozási díjának összegét, az ápolási díj összegének pedig el kellene érnie az otthongondozási díj mértékét. A szóvivő a terápiás fejlesztésekre is nagyobb támogatást kért. Kiemelte: rendezni kell a szociális területen dolgozók bérét is.

Magyarország nem fog asszisztálni az ukrán elnök belső politikai leszámolásaihoz – írta az Ukrán Biztonsági Szolgálat oldalán megjelentekre reagálva a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Az ott olvasható tájékoztatás szerint nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, emiatt fennállt a veszélye annak, hogy Oroszország eszközként használja fel.

Hírdetés

Izrael addig harcol, míg el nem éri minden célját – jelentette ki az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu a Gázai övezetet irányító Hamász megsemmisítését emelte ki. Kitért arra is, hogy a Hamász legyőzése után Izrael nem fogja engedni, hogy a Palesztin Hatóság kiterjessze az ellenőrzést a Gázai övezetre is. Az övezet déli részén is harcol az izraeli hadsereg, ahol a kiköltözésre szólította fel több lakónegyedben a civileket. Az ott élőknek humanitárius zónákba kell távozniuk. A miniszterelnök szóvivője külföldi újságíróknak kijelentette, hogy Izrael gondoskodni fog a humanitárius segélyek Gázai övezetbe jutásáról. A Hamász fegyveres szárnya közben rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre.

Orosz állampolgárokból és családtagjaikból álló, 133 fős csoport hagyta el a Gázai övezetet – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A kimenekített embereket a rafahi határátkelőn keresztül a tárca kairói munkacsoportjának központjában szállásolták el. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma az evakuálási művelet megkezdése óta nyolc repülőgépet indított Kairóból Moszkvába a palesztin-izraeli konfliktusövezetből oroszokkal és hozzátartozóikkal.

Fájdalmasnak nevezte Ferenc pápa, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet, advent első vasárnapján küldött üzenetében. A katolikus egyházfő újabb fegyvernyugvás mielőbbi életbe léptetése mellett emelt szót. Gyengélkedése miatt a pápa a Szent Péter tér helyett ismét vatikáni lakosztályából jelentkezett be, és a szentszéki államtitkárság egyik munkatársa olvasta fel helyette beszédét. Ferenc pápa az izraeli túszok szabadon engedését, valamint a gázai lakosság megsegítését szorgalmazta.

Magyarország elítéli a Fülöp-szigeteken ma reggel történt támadást és gyorssegélyt juttat el a sérültek és elhunytak rokonai számára – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felidézte: a Fülöp-szigeteki Marawi városában robbantásos merénylet történt egy katolikus istentiszteleten, a hívek közül legalább négyen életüket vesztették, 50-en pedig megsérültek. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azóta jelezte, hogy tagjai követték el a robbantásos merényletet.

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren – közölte a Pentagon. Amerikai tisztségviselők felfedték, hogy a támadást a jemeni főváros, Szanaa térségéből indították és az nagyjából öt órán át tartott. A húszi lázadók szóvivője megerősítette, hogy haditengerészeti egységeik mértek csapást a Unity Explorer és a Number Nine nevű izraeli hajókra egy rakétával és egy drónnal.

A metánkibocsátás korlátozására szólított fel Dubajban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján Németország. A német környezetvédelmi ügynökség vezetője arról beszélt, hogy a globális üvegházhatású gázkibocsátás 16 százaléka a metánhoz köthető, amely 30-szor károsabb, mint a szén-dioxid. Egyúttal kötelező érvényű szabályozást sürgetett a metánkibocsátás korlátozására, különösen azokban az országokban, ahol kőolajat és földgázt termelnek ki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »