Nizzai terrortámadás – öt éve hajtott az ünneplő tömegbe a merénylő

Nizzai terrortámadás – öt éve hajtott az ünneplő tömegbe a merénylő

A nizzai terrortámadás 2016. július 14-én, éppen öt éve történt, nyolcvanhat áldozata 19 országból származott, és tizenkét gyerek is volt közöttük.

A franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszíne (Fotó: MTI/EPA/Franck Fernandes)

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a Bastille bevételének évfordulóján zajlott ünnepségeket, a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot.

A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt teherautóval hajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni.

A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök.

Bűnügyi helyszínelő vizsgálja a lövedékek lyuggatta teherautó vezetőfülkéjét a terrortámadás helyszínén, Nizzában (Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez)

A terrorelhárítási vizsgálóbírók korábbi döntése értelmében hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék elé állnia.

A három fővádlottat (Mohamed Ghraieb, Chokri Chafroud és Ramzi Arefa) azzal gyanúsítják, hogy tudtak a készülő merényletről.

Sebesültet visznek kórházba a Nizzában történt terrorcselekmény helyszínéről (Fotó. MTI/EPA/Olivier Anrigo)

Hírdetés

A három tunéziait az ügyészség terrorista összeesküvéssel akarta meggyanúsítani, de a vizsgálóbírók arra hivatkozva ejtették ezt a vádpontot, hogy a gyanúsítottaknak nem volt pontos tudomásuk a merényletterv részleteiről, s azt sem tudták, hogy azt mikor akarta az elkövető végrehajtani.

Gyászolók a terrortámadás áldozataira emlékeznek 2016. július 15-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Mohamed Ghraiebt 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték, a másik két vádlott előzetes letartóztatásban van.

További öt embert, egy tunéziait és négy albánt azzal vádolnak, hogy tőlük vette a támadáshoz használt fegyvereket az egyik fővádlott, de a nyomozás arra nem talált bizonyítékot, hogy tudtak a merénylettervről, ezért nekik köztörvényes bűncselekmények miatt kell felelniük.

Bűnügyi helyszínelők nyomoznak 2016. július 15-én a dél-franciaországi Nizza tengerparti sétányán (MTI/EPA/Alberto Estevez)

Egyikük még mindig szökésben van, egy másik gyanúsítottat, egy 28 éves albán férfit pedig 2021 áprilisában tartóztatták le Olaszországban.

Az őszi nizzai merénylet elkövetője a tette előtt néhány nappal még Olaszországban tartózkodott. Az újságok, amelyek Lampedusától Nizzáig lekövették Brahím Iszávi útvonalát, azt írták, hogy a 21 éves tunéziai férfi az október 29-én elkövetett merénylet előtt egy héttel még biztosan Olaszországban tartózkodott.

Rendőrségi források az AFP hírügynökségnek megerősítették, hogy a 22 éves Ausszaui eredetileg Párizsba akart menni, de nem maradt elég pénze. A BFM hírtévé által közzétett üzenetek szerint az elkövető 2020. október 25-én azt írta egy barátjának SMS-ben Rómából: „Holnap elindulok Franciaországba, a hitetlenek és a kutyák hazájába.”

A férfi szeptember 19-én hajóval indult el Tunéziából, majd Olaszországon keresztül október 27-én este érkezett meg a dél-franciaországi Nizzába, ahonnan másnap azt írta: „Még Nizzában vagyok, oda akarok menni, ahol te vagy, az Eiffel-toronyhoz, de a jegy 150 euróba kerül.”

Majd egy másik üzenetben megjegyezte: A jegy túl drága. Itt vagyok, amíg Allah megsegít.

A dzsihadista két nappal később, október 29-én a nizzai Notre-Dame-bazilikában megölt két nőt és a sekrestyést, majd a helyszínen a rendőrség több lövéssel ártalmatlanította.

„Párizsban akart támadni. Nizza egy pótmegoldás volt, mert nem maradt több pénze – mondta Samia Maktouf, az egyik áldozat családjának ügyvédje, aki egyébként kételkedik abban, hogy a férfi egyedül döntötte el, hogy az Eiffel-toronynál támad. Szerinte a tunéziait irányították. Azt is elmondta, hogy a dzsihadista „mindent vitat”, ami történt, és amnéziára hivatkozik.

Brahím Iszávit Nizzában válságos állapotban szállították kórházba a terrortámadást követően, majd november elején átszállították Párizsba, ahol, miután az állapota javult, egy vizsgálóbíró kihallgatta, és vádat emelt ellene terrortámadással összefüggésben gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt.

A nyomozás eddig nem állapította meg, hogy voltak-e segítői vagy anyagi és ideológiai támogatói. „Azokat az embereket, akikkel kapcsolatba lépett Párizsban, kihallgatták, de nem gyanúsították meg őket” – jelezték nyomozati források.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »