Nincs megállás, tovább emelkedtek a kórházi adósságok

Nincs megállás, tovább emelkedtek a kórházi adósságok

A kórházi adósságok körülbelül 4-5 milliárd forinttal nőnek havonta, nyilatkozta a növekedés.hu-nak Ficzere Andrea. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egészségügy területén az egyik legfontosabb feladat a szakdolgozói béremelés folytatása, valamint a műszaki-gazdasági területen dolgozók jövedelmének rendezése.

A meredeken emelkedő beszerzési és üzemeltetési költségek, valamint a sokszor nem tervezhető személyi jellegű kifizetések állnak a kórházi adósságok mögött – nyilatkozta Ficzere Andrea a növekedés.hu-nak. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez az összeg körülbelül 4-5 milliárd forinttal emelkedik havonta.

– Végleges megoldást csak a valós költségeken alapuló finanszírozástól, illetve az intézményrendszer működésének racionalizálásától remélhetünk

– mondta Ficzere Andrea.

Hírdetés

Az interjúban elhangzott az is, hogy az egészségügyben még mindig érvényben van a felmondási tilalom, amit a pandémia miatt vezetett be a kormány. Bár a Magyar Orvosi Kamara elnöke márciusban már ennek a feloldását szorgalmazta, a területet irányító miniszter még nem lépett. Ficzere Andrea szerint, ha ez megtörténne,

nyilvánvalóan lennének kilépők az egészségügyből, de tömeges felmondás nem várható.

Változtatni kell az ellátás fókuszán, a kórházközpontú megközelítés helyett a prevencióra és az utókezelésre szükséges fektetni a hangsúlyt – jelzte a kórházszövetség elnöke. Azt is mondta: különösen fontos és sürgős feladat a várandósok gondozásával és az állami rendszerben levezetett szüléssel kapcsolatos nyugtalanító kérdések rendezése.

A szakorvoshiány miatt nehéz, helyeként lehetetlen ellátni az osztályos és ügyeleti feladatokat.

Az elleátási nehészségek kapcsán FiczereAndrea arról beszélt: az aktív kórházi ágyakon kizárólag azokat a betegeket kell kezelni, akiknek az állapota ezt megkívánja. Az utógondozást – ha lehetséges – a betegek otthonában, vagy az erre a területre szakosodott rehabilitációs, ápolási, esetleg krónikus ellátást nyújtó intézményekben kell végezni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »