Nincs egyetértés: Az EU egyelőre nem tudja megszavazni az orosz gáz és kőolaj importtilalmát

Nincs egyetértés: Az EU egyelőre nem tudja megszavazni az orosz gáz és kőolaj importtilalmát

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a német Die Welt hétfői kiadásában arról beszélt, nem sikerült konszenzusra jutni az orosz földgáz- és kőolaj importjával kapcsolatban.

„Jelen pillanatban nincs egységes EU-s álláspont ebben a kérdésben” – fogalmazott az Unió fődiplomatájaként emlegetett Borrell, aki korábban, már a háború elején egyértelműen letette a garast az orosz energiahordozók tilalma mellett.

Hírdetés

Miközben több tagállam már az orosz büntetőszankciók hatodik körének megszavazásán dolgozik, az egységes uniós álláspont várat magára. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a földgázra nem, de az Oroszországból importált kőolajra kivetnek majd bizonyos büntetőintézkedéseket. Teljes importtilalomról egyelőre nincs szó, de a szállítás módja és a behozott kőolaj típusának függvényében életbe léphet majd néhány korlátozás.

Borrell az interjúban elmondta, a május végén esedékes EU-csúcson biztosan napirendre kerül majd a téma, de addig ő maga sem vár előrelépést. Úgy fogalmazott, „egyelőre nincs ott az Unió asztalán egy teles, kőolajra és földgázra is vonatkozó embargó terve”.

A hatodik, a földgázimportot szinte biztosan nem érintő szankciós csomagról ugyanakkor már ezen a héten dönthetnek Brüsszelben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »