Nézze meg, hogy milyen jelöltek számlája lesz majd nyilvános!

Az őszi összevont helyi önkormányzati és megyei választáson a megyeielnök-jelölteknek, továbbá az ötezer lakosnál nagyobb településen induló polgármesterjelölteknek transzparens számlát kell használniuk, és kampányukat a számlán szereplő összegből kell finanszírozniuk. A pártok is kötelesek transzparens számlát használni – tájékoztatott a belügyminisztérium.

 

Hírdetés

A transzparens számlának folyamatosan hozzáférhetőnek és ellenőrizhetőnek kell lennie, és tartalmaznia kell minden pénzmozgást. A jelölteknek meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a bankjuk biztosít-e ilyen szolgáltatást. A helyi önkormányzati és a megyei választáson is jelölteket indító pártnak nem kell két ilyen számlát működtetnie. A párt korábbi választáson használt transzparens számlája viszont most nem használható, újat kell nyitni.

Függetlenként induló jelölt ellenben használhatja a korábbi számláját. A számla megnyitásáról értesíteni kell a belügyminisztériumot, a tárca pedig közzéteszi azt a honlapján. A transzparens számlára csak átutalással lehet pénzt küldeni más számláról, készpénzt nem lehet elhelyezni rajta.

„A belügyminisztérium felszólítására a jelöltnek igazolnia kell, hogy ki a tulajdonosa annak a számlának, amelyről pénzt utaltak a transzparens számlájára” – hangsúlyozta a belügyminisztérium.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »