Nézze meg, azok közé tartozik-e, akiknek az állam segít a jelzálogkölcsön törlesztésében!

Nézze meg, azok közé tartozik-e, akiknek az állam segít a jelzálogkölcsön törlesztésében!

Tegnap derült ki, hogy 2023-ban 15 millió euróval, 2024-ben pedig 64 millióval támogatja meg a magasabb törlesztőrészletet fizető jelzáloghiteleseket a kormány. Növekszik a fiatal jelzáloghiteleseknek nyújtott segítség mértéke is, 2024-ben 7 millió euróval. Összességében nem olyan hatalmas összeg ez, amit a költségvetés nem bírna el, nyilatkozta a tegnapi kormányülést követően Ladislav Kamenický pénzügyminiszter.

A kormány szerdán két törvényjavaslatot is elfogadott, amit rövidített eljárásban a legközelebbi ülésen tárgyal meg a parlament. Ezekkel kíván segítő jobbot nyújtani a megemelkedett törlesztőrészletet fizetőknek. 2023-ban ezt megemelt adóbónusz formájában biztosítja, 2024-től pedig új állami szociális juttatással.

A lényeg, hogy mindkét esetben maximálisan havi 150 euróról van szó, ami éves méretben 1800 euró.

Nem mindenki kapja meg

Mivel szociális juttatásról van szó, ezért nem kap mindenki támogatást. Azok lesznek jogosultak rá, akiknek bevétele a két évvel ezelőtti átlagbér 1,6 szorosánál nem több.

A 2022-es adatokat figyelembe véve, ez jövőre bruttó 2086 euró lesz. Az állam az eredeti törlesztőrészlet és a megemelt törlesztőrészlet közötti különbség 75 százalékát fizeti ki.

Erre mondom én, hogy állami segítség, ami a jelzáloghiteleket illeti. Minden megoldás, amit más politikai pártoktól hallottam, csak arról szólt, hogy meghosszabbítjuk a futamidőt és más javaslatok, amelyeken többnyire csak a bankok kerestek. Mi azon igyekszünk, hogy a segítség egyenesen az emberekhez jusson el”

Hírdetés

– mondta Kamenický.

Egy példán bemutatta, hogyan is fog kinézni a segítségnyújtás.

Elég csak kérvényezni

Míg az adóbónusz a 2023 évre visszamenőlegesen is jár, 2024-től a segítség a havi törlesztőrészlethez rendszeresen fog járni.

Erik Tomáš szociális ügyi miniszter elmondta, a támogatáshoz a kérvényt az illetékes munkaügyi hivatalban kell benyújtani, mely az adóhivatallal és bankokkal kommunikálva dönt arról, hogy a kérelmező teljesíti-e a szükséges feltételeket.

A jelzáloghitelesek megsegítése egyelőre 2027-ig szól. A támogatás összegét rendszeresen felülvizsgálják, átértékelik. Ha minden úgy marad, mint ahogy jelenleg be van állítva, akkor 315 ezer jelzáloghitelt érint az állami támogatás, tette hozzá a miniszter.

A támogatás megítélésekor a két évvel ezelőtti, tehát jövőre a 2022-es átlagbérhez viszonyított bevétel lesz a mérvadó. Előfordulhat, hogy egyesek, akik akkor a megengedettnél több jövedelemmel rendelkeztek, közben elszegényedtek. Őket a szociális ügyi minisztérium hatáskörében lévő dotációk alapján fogják megsegíteni, jelezte Tomáš, hozzátéve, hogy senkit sem rövidítenek meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »