Neurológiai tünetek a COVID fertőzés után (X)

Neurológiai tünetek a COVID fertőzés után (X)

A COVID fertőzést követően a tüdőt, a szív- és keringési rendszert érintő tüneteken kívül gyakran jelentkeznek hosszú távú neurológiai problémák is. A COVID-nak egyre több akut és hosszú távú tünete van, melyek közül számos az idegrendszert érinti. Nemcsak a kórházban kezelt betegeket érintik ezek a problémák, hanem azokat is, akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

A poszt-COVID, vagyis a COVID utáni, valamint a long COVID, vagyis a hosszú COVID neurológiai és pszichiátriai tünetei sokrétűek lehetnek. A leggyakrabban depresszió, szorongás, valamint pszichotikus tünetek jelentkeznek a betegséget követően. Ráadásul az esetek 36 százalékában a koronavírus előtt egyáltalán nem volt a betegnek pszichiátriai problémája.

Gyakran alakul ki poszt-COVID demencia a fertőzésen átesettek körében

A demencia, vagyis az elbutulás kialakulásának kockázata magasabb a COVID fertőzésen átesett betegeknél. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a 65 év feletti betegek, mivel az idősebb korosztály 2,7 százalékánál alakul ki demencia a koronavírust követően.

A COVID-os agyvelőgyulladáson átesettek 5 százalékánál fordul elő demencia. Az elbutulás mellett az ideggyöki zavarok és a perifériás idegműködési zavarok gyakorisága is magasabb a fertőzésen átesettek körében.

Hírdetés

Milyen neurológiai tüneteket okozhat a poszt-COVID szindróma?

A poszt-COVID szindróma során különféle neurológiai tünetek jelentkezhetnek, hiszen a fertőzés a központi, valamint a perifériás idegrendszerre egyaránt hat. Jelentkezhet például hosszan tartó izomgyengeség, izomfájdalom, továbbá a már említett hangulatzavarok, depresszió és szorongás.

Ezeken kívül előfordulhat a fertőzést követően krónikus fáradtság, koncentrációs probléma, figyelemzavar és alvászavar is. A Belvárosi Orvosi Centrum neurológusai és klinikai neurofiziológus szakorvosai az egyéb lehetséges okok kizárását követően, a megfelelő kezelési mód megtalálásában is segítenek.

A neurológiai tünetek akár hónapokon át tarthatnak a COVID fertőzést követően

A már említett tünetek mellett úgynevezett ”ködös agy”, vagyis feledékenység, valamint alvászavar, szédülés, fejfájás, fülcsengés, szemkáprázás és poszttraumás stressz betegség is jelentkezhet. Az említetteken kívül a poszt-COVID szindróma neurológiai tünetei közé tartozik a gondolkodási funkciók csökkenése, valamint a szag- és ízérzés elvesztése.

Az említett tünetek akár hónapokon át tarthatnak a koronavírust követően, és jelentősen rontják az életminőséget. Problémát okozhatnak a munkaképesség, valamint a társas kapcsolatok terén egyaránt. Szóval érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakorvost és elkezdeni a szükséges kezelést.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »