Netanyahu enesztette az adóügyi bűncselekményért elítélt minisztert

Netanyahu enesztette az adóügyi bűncselekményért elítélt minisztert

2023. 01. 23.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve, menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arije Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről – jelentette a helyi média vasárnap az aznapi kormányülésről beszámolva.

Benjámin Netanjahu az ülésen “fájó szívvel” adta át Arije Derinek az őt menesztéséről értesítő levelet, melyben hosszan méltatta munkásságát, és sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely szerinte “nem veszi figyelembe a nép akaratát.”

Arije Deri válaszában közölte, hogy továbbra is pártja, a keleti származású ultraortodoxokat tömörítő Sasz élén marad, és részt kíván venni a koalíciós frakcióvezetők megbeszélésein – közölte az MTI.

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint Arije Deri abban állapodott meg Benjámin Netanjahuval, hogy időlegesen a párt más miniszterei, Jákov Mergi, Joáv Bencúr, Michael Malchieli vagy Hájim Biton veszik át tőle az egészségügyi és a belügyi tárcát. Később terveik szerint Arije Deri visszakapja azokat, miután ennek érdekében megváltoztatták a jogrendszert, a törvényeket.

Hírdetés

A Sasz párt vezetője ugyanakkor megtartotta miniszterelnök-helyettesi címét – erősítette meg szóvivője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak. Röviddel Arije Deri menesztése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhagyta a kormány ülését, és azt Arije Deri vezette helyette tovább.

A Sasz párt vezetőjének menesztésével Benjámin Netanjahu az izraeli legfelsőbb bíróság múlt szerdai döntését hajtotta végre, amely szerint Arije Deri nem szolgálhat miniszterként, miután tavaly év elején adóügyi bűncselekmény nyomán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság akkor azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Arija Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfőhelyettes tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna.

A kormány vasárnapi ülésén nem jelentek meg a koalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű jobboldali, a ciszjordániai telepeseket támogató párt politikusai. Távollétükkel az ellen tiltakoztak, hogy az izraeli hadsereg pénteken lerombolt egy – néhány órával korábban létrehozott – törvénytelen “telepkezdeményt” Ciszjordániában.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »